İnternet sunucularından tutunda akıllı telefonlara kadar bütün telefonları etkisi altına alabilecek bir güvenlik açığı bulundu. ‘Shellshock’ adlı bu güvenlik açığının telefonları, bilgisayarları, internete girebilen tüm cihazları etkileyebilecek bir güvenlik sorunu olduğu söylendi.

Shellshock adlı bu güvenlik açığının elektronik cihazlarının hemen hemen hepsinde bulunan Linux ve MAC OS işletim sistemlerinde kullanılan Bash adlı yazılımda bulunduğu söyleniyor. Bash adlı bu yazılım bilgisayar korsanlarının bu yazılım sayesinde elektronik cihazlarının kontrolünü ele geçiriyor. Bilgisayar korsanlarının bu elektronik cihazların kontrolünü ele geçirmesinin nedeni olarak ise, Bash adlı yazılımın içerisindeki komut dili yöneticisini gösteriyorlar.

Bu korsanların elektronik cihazları ele geçirmesi demek bir çok şeyi ele geçirmiş olması anlamına gelmektedir. Trafik ışıklarından tutun da hükümetin bilgisayarlarının kontrolüne kadar, şirketlerden tutun da enerji santrallerine kadar yani kısacası yaşamı ve kuralları dahi etkileyebilecek düzeyde bir sıkıntı anlamına gelmektedir.

Bu açığın ortaya çıkması, medyaya ya da sosyal medyaya yansıması ile birlikte bu durum elektronik korsanlarının kozu haline gelerek onların harekete geçmesine neden oldu. Uzmanlar ise bu açığın elektronik cihazları ya da bu sistemleri iyi bilen kişiler için bile rahatlıkla istismar edilerek sistemlere girilemeyeceğini bildiriyorlar. Uzmanların bu şekildeki görüşleri olmasına karşın yine de sistemi sağlayan firmaların bir an önce bu açığı kapatmaları gerektiğini de söylemekten çekinmiyorlar. Çünkü bu açığın düzeltilmeyişi ilerleyen zamanlarda elektronik cihazlar için çok daha büyük sorunlara yol açabileceği de düşünülmekte. Bu açığın düzeltilmesi için de sistem sağlayıcılarının sisteme ‘yama’ yapmaları öneriliyor. Ve elektronik cihazlara sahip olan kişilerin ise bu sistem sağlayıcılarının yapmış oldukları ‘yama’ları en kısa süre içerisinde elektronik cihazlarına yüklemelerini öneriyor uzmanlar.

Shellshock açığından biraz geriye gittiğimiz de bir başka açık daha çıkıyor. Bu açığın adı ise, Heartbleed. Bu açıkta Shellshock gibi yine bir güvenlik açığı idi. Her ne kadar virüs dahi denmiş olsa bile güvenlik açığından başka bir durum yoktu. Bu açığa bir çözüm bulundu ancak internet tabanlı bir açık olduğundan bilgisayarlarınıza hala bulaşma riski bulunmakta.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz