Kullanılan Mobil Uygulamalar sayesinde ortam dinlenmesi yani 3.cü kişiler tarafından özelinizi görebilir veya dinleyebilir durumda olabilir. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün şu açıklamaları yaptı.

Kullanılan Mobil Uygulamalar sayesinde ortam dinlenmesi yani 3.cü kişiler tarafından özelinizi görebilir veya dinleyebilir durumda olabilir. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün şu açıklamaları yaptı.

Bilişim dünyasında, işletim sistemlerine dosya gönderen kullanıcı arayüzü olarak bilinen “shell” (Kabuk) dosyalarına işaret eden Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün, kodların içerisine yerleştirilebilecek çok küçük casus programlar sayesinde kullanıcıların telefonuna yönelik dış müdahalelerin olabileceğini ifade etti.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün, şöyle devam etti:

“Herhangi bir Akıllı Telefon uygulaması, amacının dışında örnek kamera veya mikrofon gibi izinleri istiyor ise bence sorgulamak gerekir ‘neden‘ diye. Mobil uygulamalar, Akıllı Telefonların artması ile büyük bir pazar alanı oluşturarak insanlara hizmet etmekteler.

Bu uygulamalar kendilerinin sistemde stabil bir şekilde çalışabilmesi için, yükleme öncesinde yükleyen tarafa birtakım izin isteklerinde bulunuyor.

Bu izinler genel olarak sistem dosyalarına, kameraya, mikrofona, kişi listesine, arama kaydına, mesajlara, fotoğraflara, videolara, müziklere gibi listelenmektedir.

İndirdiğiniz bir uygulama, bu izinlere neden ihtiyaç duyar?

Shell içerisindeki söz konusu dosyalar, bulunduğu Cep Telefonu, tablet veya bilgisayarlar, uzak bir istemci üzerinden yetki istemeden ulaşılabilir hale getirebilir.

Sadece bunlar değil tabi,  mesela iletişim formları, ziyaretçi defterleri, profil fotoğrafı yükleme alanları, mesaj gönderme sayfalarında sisteme eklenebilir. Bu yazılımlar milyonlarca kişinin 3. kişilerin eline geçmemesi gereken bilgilerini deşifre edebilir. Bu bilgiler, kredi kartı bilgileri ile birlikte paylaşılması sizi rahatsız bilgileri’de olabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz