Manual Camera uygulaması da Camera2 API’ın avantajlarından yararlanan bir uygulama. Uygulama birkaç aydır piyasada ancak yayınlanan son güncellemelerine kadar önerilebilecek kararlıkta değildi.

Manual Camera, adından da belli olabileceği üzere Camera2 API’ın özelliklerinden faydalanarak kullanıcılara daha fazla kontrol sunmayı amaçlıyor ve kamera arayüzünün sol tarafını bu kontrollere ayırıyor. Varsayılan olarak tümü otomatik olmak üzere fotoğraf çekiminden önce fotoğrafın beyaz dengesi, odaklanma uzaklığı, ISO değeri, deklanşör hızı ve pozlama değeri elle ayarlanabiliyor.

Kullanıcı bu seçenekleri elle düzenlemek istediğinde uygulamanın arayüzü değiştirmek istenen değeri ayarlamak için kaydırılabilir tekerleği deklanşörün altına yerleştiriyor ve uygun ayar yapıldığı anda kolaylıkla ayar yapılan parmakla deklanşöre dokunulabiliyor(çekim için ses tuşları da kullanılabiliyor). Tekrar otomatik seçeneği kullanılmak istenildiğinde ise ekranın sol tarafındaki ayar seçeneğinin üzerine basılı kalmak yeterli oluyor.

 

manual-camera-2Manual Camera’nın ayar ikonunu dokunulduğunda ön-arka kamera dönüşümü için kısayol, kamera açıkken ekran parlaklığını maksimum olarak belirleme seçeneği, görüntüyü hizalamaya yardımcı olması için farklı boyutlarda ızgaralar için seçenek, 2 ve 10 saniyelik gecikmeli çekim ayarı, JPEG veya JPEG ile birlikte çekimleri RAW formatında kaydetme ayarı ve fotoğraflara konum ekleme, çekim sesi, beyaz dengesi türünün ayarlanabildiği gelişmiş ayarlar için kısayollar bulunuyor. Ayrıca tam ekrana girildiğinde gizlenen sanal tuşları bulunan cihazlarda, uygulamanın ayar ikonuna basılı kalarak uygulamanın kapatılabiliyor oluşu kullanılabilirliği arttırıyor.

“Manual Camera iyi güzel ama Google Kamera neyimize yetmiyor?” şeklinde mantıklı bir soru soracak olursanız, öncelikle Google Kamera oldukça basit bir kamera uygulaması, bu özelliği hem iyi hem de kötü olarak yorumlanabilir.

Google Kamera, Camera2 API’ı henüz kullanmıyor(evet, oldukça ironik) ve elle kontrole izin veren tek ayarını kullanabilmek için öncelikle uygulama ayarlarından etkinleştirmek gerekiyor. Camera2 API’ın yarattığı farkla standart çekim modlarında Manual Camera daha hızlı açılıyor, daha hızlı odaklanıyor ve çok daha az gecikme ile fotoğraf çekimini yapabiliyor, ayrıca yapılabilecek ince ayarlarla istenilen sonuçlar defalarca ardışık çekim yapıp otomatik ayarlardan mucize beklenmeden elde edilebiliyor*.

Manual Camera, Camera2’nin avantajlarını kullanmak dışında arayüzde de Google Kamera’nın ufak tefek sinir bozucu problemlerini çözüyor. Örneğin Google Kamera uygulamasında odak kilitlenmesi bulunmuyor, Manual Camera ise kullanıcı tarafından başka bir noktaya veya odağa basılı kalınarak sonsuz odak ayarlanana kadar aynı noktaya odaklanmaya devam ediyor.

Google Kamera’da odak sabitleme özelliğinin olmaması, başlı başına sinir bozucu olmasının yanı sıra uygulamanın 3 ve 10 saniyelik zamanlı çekim özelliğini anlamsız kılıyor çünkü 3. saniyede uygulama odağı kaybetmiş oluyor. Google Kamera’nın bir başka ufak sinir bozucu özelliği ise sistemin ekran döndürme ayarına arayüzde saygı duyup, fotoğraf çekiminde duymaması. Ekran döndürme seçeneğini aktif etmeyen biriyseniz yatay çekimde dahi Google Kamera’nın dikey uygulama arayüzü sunması ama fotoğrafları beklenildiği gibi çekmenizi biraz sinirinizi bozabiliyor.

Manual Camera, Google Kamera’ya göre oldukça önemli avantajlar sunuyor ancak önemli konularda da eksiklikleri bulunuyor. Manual Camera, Google Kamera’nın oldukça başarılı HDR+ özelliğine alternatif olabilecek herhangi bir HDR modu sunamıyor, ayrıca video çekim özelliği de bulunmuyor.

Manual Camera’yı kullanabilmek için minimum Android 5.0 Lollipop versiyonunu bulunduran ve Camera2 API’ı destekleyen bir cihaza sahip olmanız gerekiyor. Cihazınızda Android 5.0 Lollipop ve üzeri versiyonların bulunması, Camera2 API’ın desteklendiği anlamına gelmiyor. Manual Camera’yı indirmeden önce uyumluluk kontrolü uygulaması ile Camera2 API’ın cihazınızda hangi seviyede desteklendiğini görüntüleyebilirsiniz.

Eğer telefonla fotoğraf çekmeyi seven ama her fotoğrafın kaderini kamera uygulamalarının otomatik ayarına bırakmak istemeyen, Google Kamera gibi standart kamera uygulamalarının standart çekim modundaki yavaşlığından şikayetçi olup, ince detayları da düşünmüş bir alternatif arıyorsanız Manual Camera aradığınız uygulama olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz