Yaklaşık 10 yıl önce uzaya gönderilen Rosetta, 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza ait ilginç görüntüler saptadı. Görüntüsü piramide benzeyen ve ‘’KEOPS’’ adı verilen bu kaya, görenleri bir hayli şaşırtıyor.

Uzun süre önce uzaya gönderilen Rosetta isimli uzay aracı, zorlu görevine devam ederken bir yandan da ilginç görüntüler sunuyor. Kuyruklu yıldızların daha detaylı bir şekilde incelenebilmesi için aracı olarak kullanılan Rosetta, görevini layıkıyla yerine getiriyor. ESA, yani Avrupa Uzay Ajansı bünyesinde çalışan Rosetta, son olarak 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldız üzerinde ilginç bir görüntü saptadı. Piramit şeklinde ve yaklaşık 25 metre ebadında olduğu gözlemlenen kayaya yetkililer tarafından ‘’KEOPS’’ adı verildi.

Rosetta, 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza ait görüntüleri birkaç aydır servis ediyordu. Görüntülerin dikkat çekmesiyle beraber söz konusu kayaya daha çok adapte olmaya başlayan Rosetta, her geçen gün daha yakın planlı görüntüler yollamaya başladı. Son gelen görüntülerde açıkça görüldüğü gibi kuyruklu yıldızın üzerinde piramit şeklinde bir kaya kütlesi yer alıyor.

Kuyruklu Yıldız Üzerine İniş Yapacak İlk Araç Rosetta Olacak

ETA yetkilileri, Rosetta tarafından kayda alınan görüntülerin yüzeyden yalnızca 10 km uzaklıktan çekildiğini belirtti. 12 Kasım 2014 tarihinde Philae adlı izleme aracını 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine indirerek bu alanda bir ilke imza atacak. Eğer iniş esnasında ve sonrasında bir sorun yaşanmazsa bu olay tarihe geçmiş olacak.

İnişin tamamlanmasının ardından kuyruklu yıldıza ait görüntüler daha net bir hâl almaya başlayacak. Kilometrelerce uzaklıktan çekilen görüntülerin bile ne kadar önemli olduğunu düşündüğümüzde söz konusu inişin gerçekten tarihi bir olay olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Eğer Rosetta uzay aracı olmasaydı, Keops adı verilen piramit görünümlü yapıdan haberimiz dahi olmayacaktı. ETA yetkilileri de sık sık Rosetta tarzı uzay araçlarının önemi üzerinde durmaya devam ediyor. Bu tarz çalışmaların desteklenmesi gerektiği üzerinde hemfikir olan Avrupa Uzay Ajansı (ETA) yetkilileri, görüntülerin bilim dünyasına ışık tutacağını düşünüyor. Bakalım Rosetta, KEOPS adı verilen kaya parçası ile ilgili daha detaylı görüntüleri servis etmeye devam edebilecek mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz