Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren akıllı telefonlar sayesinde artık tüm işlemlerimizi telefonlarımız üzerinden halledebiliyoruz. Bunun yanında akıllı telefonlarımızda kullandığımız uygulamalar hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bu uygulamalar aracılığıyla oyun oynayabiliyor, internete girebiliyor, televizyon seyredebiliyor kısacası birçok işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

Akıllı telefonların hayatımızın içine bu kadar girmesi ve yaygınlaşması sonucu akıllı telefon piyasasında da inanılmaz gelişmeler olmaktadır. Gözlemleyebildiğim kadarıyla bu piyasada varlığını sürdürmek isteyen Apple, Samsung gibi teknoloji devlerinin yanında piyasaya girip pastadan pay almak isteyen HTC, Huawei gibi markalar da son dönemde atağa geçti. Artık neredeyse her yıl tüm akıllı telefon üreticileri çeşitli güncellemeler ve yeni özellikler ile birlikte yeni modellerini tanıtmaktalar. Bunlardan en son Apple İphone 6 Plus ve Galaxy Note 4’ün tanıtımlarını izledim. Akıllı telefon piyasasının artık ‘Phablet’ adı verilen büyük ekranlı telefon modellerine doğru kaydığı günümüzde rakip iki firma tarafından tanıtımları yapılan modeller de ‘phablet’ tanımına uygun şekilde geniş ekranlara sahipler. Şimdi bu iki telefonun özelliklerinden bahsetmeye çalışacağım.

Galaxy Note 4, 2560×1440 piksel çözünürlüğe sahip ve 5.7 inçlik oldukça büyük bir ekranla bizlerin karşısına çıkıyor. Buna karşılık İphone 6 Plus ise, 1920×1080 piksel çözünürlüğe sahip 5.5 inçlik ekranı ile kullanıcılara sunulmakta. Yine Galaxy Note 4, 515 ppi piksel yoğunluğuna sahip iken, İphone 6 Plus 401 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Akıllı telefonlar için önemli bir özellik olan RAM özelliğine baktığımda da yine Galaxy Note 4’ün İphone 6 Plus’tan bu konuda da üstün olduğunu görüyorum. Çünkü Galaxy Note 4 3 GB Ram kullanırken, İphone 6 Plus 2 GB Ram kullanmakta. Telefonla fotoğraf çekmek artık hepimizin kullandığı bir özellik olduğu için bu konuda her iki telefonun kameralarını da karşılaştırmak gerekecektir. Bu konuda İphone 6 Plus Focus Pixels destekli yenilenmiş İSight kamera özelliği ile dikkat çekerken, Galaxy Note 4, 16 Megapiksel çözünürlüğünde ve Sony’den alınan OIS destekli sensör özelliğine sahip olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu özelliklere bakarak Galaxy Note 4’ün İphone 6 Plus’tan çok daha üstün özelliklere sahip bir phablet olduğunu söyleyebilirim. Çünkü yukarıda saydığım tüm özelliklerde Note 4, İphone 6 Plus’ın hep bir adım önünde görünüyor. Ancak bu üstünlük satış rakamlarına hiç yansımamış durumda. Hatta İphone 6 Plus’ın satış rakamlarının Galaxy Note 4’ün satış rakamlarının bir hayli üzerinde olduğu son dönemde konuşulan konulardan birisi. Bu konuda benim görüşüm Samsung ’un Galaxy Note serisinde önceden beridir büyük ekran kullanıyor olmasından dolayı kullanıcılar phablet kategorisinde bir telefona o kadar da ihtiyaç duymuyorlar. Ancak İphone açısından baktığımızda İphone kullanıcılarının büyük ekranlı bir İphone kullanma isteği oldukça fazla olduğu için buradaki satış rakamları da ona göre şekil alıyor. Çünkü yıllardır küçük ekranlı İphone kullanan kullanıcılar, piyasaya yeni çıkan büyük ekranlı bir İphone modeline inanılmaz ilgi duydular. Kendine has bir kullanıcı kitlesi olan İphone için ise bu sürpriz olmasa gerek. Çünkü ben Apple şirketinin bu tür tercihleri hep bilinçli bir şekilde yaptığını düşünüyorum. Satış tekniği konusunda son derece uzman olan bu şirket beklentileri yükselterek tam da zamanında bir phablet İphone çıkararak rakiplerinin yine bir adım önüne geçmiş gibi görünüyor. Akıllı telefon piyasalarındaki bu rekabet sanırım uzun yıllar devam edecek. 2014 yılının son demlerini yaşadığımız şu günlerde 2015 yılında hangi markanın hangi tür telefonu çıkaracağını konuşmaya başladık bile. Bakalım 2015 yılında akıllı telefon piyasasında kim hangi telefon modeli ile üstün gelecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz