İntihar, bireylerin istekli bir şekilde, bilinçli ya da bilinçsiz olarak hayatlarına son verme eylemidir. İntihar olayları her geçen yıl artmaktadır. Ekonomik zorluklar, bir kaza ya da olay sonucu sakat kalmak, herhangi bir suç işleyerek vicdan azabı çekmek, psikolojik bunalım gibi birçok sebebi vardır.

Son yıllardaki teknolojik gelişmeler baş döndürücü düzeydedir. Teknolojik gelişmeler ile sağlık sorunlarına çözüm bulma imkanı da artmaktadır. Bu doğrultuda Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Huilongguan Hastanesi profesörleri, mobil cihazlarda kullanılacak bir uygulama üzerinde çalışmaktadır. Bu uygulamaya göre kişilerin depresyon tehlikesi karşısında uyarılması esastır. Yani bireylerin depresyona gireceği anda yaşadıkları fiziksel değişimler bu mobil uygulama sayesinde takip edilebilecek. Sadece bununla da sınırlı kalmayan uygulama sayesinde kullanıcılara son durumları hakkında bilgi verme, gerekli hastanenin ilgili bölümünden online randevu alma olanağı da sağlayacaktır. Bu mobil uygulama sayesinde uygulamayı yükleyen kullanıcıların beyin dalgaları çizelgesi ve kalp durumu gibi tüm fiziksel belirtiler de anlık bir şekilde takip edilebilecek. Böylelikle kişiler sağlık durumlarından anında haberdar olarak önlem almak için derhal hastaneye başvurabilecek. Yani bu uygulamayı kullananlar beklenmedik depresyon riskinden büyük ölçüde korunmuş olacak. Proje üzerinde çalışan uzmanlara göre bu projenin tamamlanması için yaklaşık 3 yıllık bir zaman dilimi gereklidir. Huilongguan Hastanesi‘nin ilgili biriminde uygulama başlatıldı ve deneme testleri yapılmaktadır.

Sağlık otoritelerine göre artan intihar oranının önüne geçecek bu mobil uygulama ile birçok insan depresyon riskinden zamanında kurtulacak. Özellikle intihar oranlarında son yıllarda büyük artış görülen ve ilk 8 sırada yer alan Çin’de geliştirilecek bu uygulamanın başarılı olması durumunda kısa sürede tüm Dünya’da milyonlarca kişi uygulayacaktır.

Çağımızın en büyük sorunlarından olan, gelişmiş ülkelerde dahil her ülkeyi etkileyen ve yıllar geçtikçe oranı yükselen intiharın başlangıç aşaması olan depresyon bu mobil uygulama ile önlenirse intihar vakalarında büyük bir düşüş yaşanacaktır. Bakalım projeyi geliştiren bilim adamları bu projeden ne kadar zamanda nasıl sonuçlar alacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz