Çin’de insanların depresyon ve intihar etmesini önlemeyi amaçlayan bir mobil uygulama üzerinde çalışılıyor. Çin Günlüğü gazetesinin yapmış olduğu bir haberden aldığımız bilgilere göre bu uygulama Pekin Huilongguan Hastanesi’nde geliştiriliyor. Bu uygulama intiharın önüne geçmesi ve depresyon ile ilgili farkındalığı arttırması amacını taşıyan, bu amaç için sadece bir adım olan bu mobil uygulamanın cihazlarda kullanılacak özel bir uygulama olması bekleniyor. Uygulama üzerine uzmanlar hala belirli bir takım çalışmalar yapıyorlar. Tasarlanan bu mobil uygulamanın kullanıcılara yönelik tedavi yöntemleri geliştirmesi, randevu alma, çevrimiçi olarak bir takım sorgulamalar yapma, teşhis koyma, psikolojik müdahalelerde yardım sağlama gibi birçok açıdan fayda sağlayacağı ortaya koyuldu.

Bu mobil uygulama, kullanıcılarına bir takım testler yaparak, kullanıcının depresyonda olup olmadığını belirliyor. Bunun yanı sıra beyin dalgaları çizelgeleri ile, kalp elektrosu çizelgeleri oluşturarak, aynı zamanda fiziksel olan belirtilerin takibini de yapıyor.

Bu uygulama projesinin başladığı hastane olan Pekin Huilongguan Hastanesi’nin psikolojik araştırma ve müdahale merkezinde, bu uygulama ile çalışmaların devam ettiği de verilen bilgiler arasında. Yapılan açıklamaya göre, çalışması yapılan bu mobil uygulama yaklaşık 3 sene içinde tamamlanacak ve kullanıcılar tarafından kullanılabilir hale gelebilecek.

Bu çalışmaların Çin’de yapılması ise oldukça anlamlı. Çünkü Çin depresyon ve intihar gibi psikolojik rahatsızlık ve eğilimlerin en sık yaşandığı yerlerden biri. Bunu tetikleyebilecek sosyo-ekonomik ilişkilerin olması yanı sıra diğer etkenlerde araştırılıyor. Çin’in sağlık otoritelerinin yapmış oldukları araştırma ve açıklamalara göre Çin’de her sene yaklaşık 287.000 kişi intihar ediyor. İntihara teşebbüs edip başarısız olanlar ise 2 milyon kişiden fazla.

Çin son zamanlarda teknolojik gelişmelerin ve endüstriyel gelişmelerin en fazla yol kat etmiş yerlerinden biri olması yanı sıra, intihar ve psikolojik bunalımında yoğun görüldüğü yerlerden biri olması nedeni ile bu uygulamayı üretebilecek en doğal yerlerden bir tanesi. Özellikle tarih boyunca intihar şekilleri ve biçimleri ile gündeme gelen ülkenin sağlık çalışanlarının böyle bir çalışma başlatmış olması oldukça anlamlı ve mantıklı. Bu haber ile ilgili gelişmeleri takip ederek aktarmaya devam edeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz