Çocuklarımızı normal yaşamda elimizden geldiğince koruyor, onları her şeyden sakınıyor ve hiç bir zaman sorun yaşamadan büyümeleri için çabalıyoruz. Fakat iş internete gelince, yeterince bilgi sahibi olmadığımız için aslında çocuklarımızı çok daha zorlu bir dünyada yalnız bırakmış oluyoruz. Zira internet, normal yaşama oranla artık çok daha tehlikeli ve aynı zamanda fazlasıyla da yararlı bir araç. İşte, bu iki çelişki arasında çocuklarımızı bırakmadan, onların tehlikelerden uzak bir şekilde interneti faydalı olarak değerlendirmesini sağlamak için bizim devreye girmemiz gerekiyor.

Peki, Ne Yapabiliriz?

Öncelikle bizim bilinçlenmemiz ve internetin zararlı yönleri hakkında bilgi sahibi olmamız lâzım.

  • İnternet, bir çok reklamın yer aldığı bir plâtformdur. Bazen ufak bir arkadaşlık sitesi, iç giyim markası reklamı dahi ne kadar yasal olsa da, çocuklar için uygun olmayabilir,
  • Bir çok faydalı site olduğu gibi, tek tık uzağınız da bir çok zararlı siteninde olduğunu bilmeniz gerekir. Buna göre önlem almanız çok önemlidir,
  • Sosyal medya kavramı, her ne kadar yaşamda bir nebze faydalı olsa da; iletişime katkı sağlasa da, temelde insanları a-sosyal yapabilmektedir,
  • İnternet kullanım süresi önemlidir, bir süre sonra süreler kontrol edilmez ise; internet bir bağımlılık haline gelebilir.

Bu nedenleri bir çok madde ile arttırmak mümkün. Bana göre, bu tür konular hakkında anne ve babalara bilgi vermek, onları konferanslar ile bilinçlendirmek çok önemli olacaktır.

Ürün Var, Sunan Yok

Örneğin bir anne-baba çocukları internet istediği için ilgili markaya gidiyor ve internet bağlatmak istiyor. Bu esnada, internet hizmeti sunan firma, anne ve baba için çocuklarının güvenliklerini sağlamak adına “aile şifresi” seçeneği sunmaktadır. Sunmaktadır, hediye etmektedir ama çoğu bayi bu konuda bilgi vermemektedir. Çoğu anne-baba böyle bir uygulama olduğundan dahi habersizdir.

Bu bağlamda bilinçlendirici bir şekilde hareket edilir ve aileler bu şekilde interneti daha güvenli bir şekilde kullanmaya teşvik edilir ise, çocuklarımız için internet daha verimli bir hâle gelecektir.

En azından ben böyle düşünüyorum…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz