Intel firması ; kısa bir süre önce Devil’ s Canyon ismi verilen, çok yüksek performans ile çalışan, iki yeni Haswell adlı işlemcisinin tanıtımını yaptı. Uzun zamandır beklenen Haswell işlemciler detaylarıyla birlikte açıklandı. Devil’s Canyon’un güçlü ve performanslı işlemcisi i7 – 4790K, Intel’in 22nm ile ürettiği 4 çekirdekli ve saatte 4 GHz hızla çalışma performansı ile, üretilen işlemci bir ilk niteliği taşıyor.

Devil’ s Canyon, aslına bakılırsa yeni nesil bir teknolojiye ait bir ürün değil. Yenilenmiş olan Haswell 4. Jenerasyon Core isimli işlemciyi ilk defa geçen sene tanımıştık. Devil’s Canyon hala 22nm 3D Tri-gate tasarımını kullanmaya devam ettiği ise biliniyor. Ama performans olarak gerçekleşecek ufacık bir artış bile, Devil’ s Canyon’ u Haswell işlemcilerden bir adım öteye taşımaya yeterli gibi duruyor.

Yenilenmiş Haswell işlemciler aslında kalıcı olmayacak. 5. Jenerasyon ürünü 14nm Broadwell işlemcilerrden önce son kez görüyoruz Haswell işlemcileri. Yeni nesil işlemci olarak nitelendirilen, 14nm işlemcilerin ise 2015 senesinin başında tanıtımı yapılacağı öğrenilmişti. Bu durum da CES 2015 fuarının bir hayli hareketli geçeceğinin garantisi gibi.

Broadwell işlemcilerden sonraki tamamen yeni mimari olacak. 2015 senesinin sonlarında veya 2016 senesinin başlarında tanıtımı yapılacak. Bu mimarinin adı ise Skylake olacak. Intel firmasıın her zaman en büyük rakibi olmuş olan AMD firması ise senenin başında 28nm Kaveri model işlemcilerini halka tanıtmıştı. Bu işlemcilerinde Steamroller mimarisini kullanan AMD gelecekte ne gibi işlemciler çıkartacak, ya da ne gibi planlara sahip henüz bilinmiyor.

Intel’ ın giderek kendini geliştirmesi büyük bir müşteri kitlesine sahip olmasına neden oldu. Sonraki yeniliklerinin ne olacağı tahmin edilemese de, herkes Intel’den büyük bir hareket bekliyor. AMD ve Intel’ ın bu hamlelerinden sora CES 2015 fuarı tam bir teknoloji şölenine dönüşecek gibi duruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz