Gelişen teknoloji ile birlikte artık cep telefonlarımız sadece konuşmak için kullandığımız cihazlar olmaktan çıktı. Önceleri telefon sadece evlerimizde veya işyerlerimizde bulunurdu. Bu telefonlar taşınamayacağı için isimleri sabit telefon olarak kullanılıyor. Daha sonraları ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık üzerimizde taşıyabileceğimiz taşınabilir telefonlar üretilmeye başlandı. Bu telefonları cebimizde taşıyabileceğimiz için de bunların adına cep telefonu dedik ve öyle kullanmaya başladık. İlk zamanlar tuşlu olarak üretilen cep telefonları ise teknolojinin inanılmaz gelişiminden nasibini aldı ve artık günümüzde neredeyse tüm telefonlar tuş olmadan üretiliyor.

Dokunmatik ekran teknolojisi kullanılarak üretilen bu telefonlar sayesinde artık telefonumuz üzerinde ayrı bir tuş takımı kullanmamıza gerek kalmadı. Dokunmatik ekranlı telefonların sahip olduğu bu tasarım özelliği dolayısıyla insanlar tarafından oldukça fazla tercih edildiği ise ortadadır.

Cep telefonlarında yaşanan bu gelişmeler aslında internet hayatında yaşanan gelişmelere neredeyse paralel olarak gitmektedir. Önceleri interneti de sınırlı amaçlar için kullanabiliyorken şimdilerde internet üzerinden her işimizi halledebiliyoruz. Hatta artık tüm sosyal hayatımızı bile internet üzerinden yürütebiliyoruz. Günümüz çağının en çok kullanılan internet teknolojisi ise sosyal ağ siteleridir.

Bu nedenle de internet dünyasında yaşanan bu hızlı gelişme akıllı telefon dediğimiz telefonlara da yansıyınca ortaya çok ileri seviye bir teknolojik gelişim ortaya çıktı. Öyle ki önceleri sosyal ağlara internet siteleri aracılığıyla bağlanıyorken şimdilerde akıllı telefonlarımızda mevcut uygulamalar aracılığıyla tek bir dokunuşla istediğimiz sosyal ağa bağlanabiliyoruz. Bu kullanım kolaylığı sayesinde ise günün her anı herkes sosyal ağlara girebiliyor ve artık insanlar her anını bu sosyal ağlarda paylaşabiliyor.

Sosyal ağ denilince tabi ki herkesin aklına gelen ilk site facebook oluyor. Ancak günümüzde facebook kadar ilgi gören twitter ve instagram gibi sosyal ağlar da mevcut. Twitter adı verilen sosyal ağ insanların anlık duygu durumlarını, görüşlerini, yorumlarını paylaşabilmelerine ve bu paylaşımların da kendilerini takip eden herkes tarafından anında görüntülenebilmesine imkân tanıyan bir sosyal ağ.

İnstagram ise daha çok kişilerin çektikleri fotoğrafları anında takipçileri ile paylaşabilmelerine, takipçilerin ise anında bu fotoğraflara yorum yapabilmelerine imkân tanıyan bir sosyal ağ. Bu nedenle, her ne kadar twitter üzerinden de fotoğraf paylaşımı yapılıyor olsa da insanlar tarafından bu iki sosyal ağ da çok fazla kullanılıyor. İnsanlar, herhangi bir görüş veya söz paylaşmak isterken twitter’ı kullanırken, bir fotoğraf paylaşmak istediğinde ise instagram’ı kullanabiliyor. Bu durum ise her iki sosyal ağın da oldukça aktif bir şekilde kullanılmasına ve kullanımının da yaygınlaşmasına sebep oluyor.

Akıllı telefonlarımız sayesinde sosyal ağların bir dokunuş kadar uzağımızda olduğu şu günlerde insanların bu sosyal ağlar arasından birisini tercih edip kullandığı, diğer sosyal ağları ise kullanmadığı durumlarla karşılaşmıyoruz. İnsanlar genellikle yukarıda isimlerini söylediğim sosyal ağ platformlarından hepsine birden üye oluyor ve tüm sosyal ağ hesaplarını birlikte takip ediyorlar.

Aslında insanların, tek bir sosyal ağ kullanarak tüm iletişim ihtiyacını giderebilecekken mevcut sosyal ağların hepsine birden üye olup, hepsini birden kullanmaları sosyolojik açıdan incelenmesi gereken önemli bir konu. Aslında bence sosyal ağ ve sosyal ağları kullanma biçimimiz tamamen bir sosyolojik inceleme alanıdır orası da ayrı bir konu. Yukarıda da aktardığım gibi insanlar twitter veya instagram arasında bir tercih yapmıyor genelde her ikisini de birlikte kullanıyorlar. Bu nedenle de bu iki sosyal ağ platformu arasında kullanıcılar açısından bir farklılık olduğunu söylemek oldukça zor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz