Akıllı Telefon ve Geçmişi

En basitinden internette beğendiğimiz bir ürünü 2 – 3 dk içinde alabiliyoruz. Yine örnek verecek olursak bankacılık işlemleri artık akıllı telefonlar üzerinden çok kolay bir şekilde halledilebiliyor. Teknoloji kategorisinde bu hafta sizlere, hayatımızda bu ve bunun gibi örnekler ile faaliyet gösteren “Akıllı Telefon” kavramının ne olduğunu, ilk akıllı telefon’un ne zaman çıktığını hangi firma tarafından üretildiğini, kısaca “Akıllı Telefon” kavramanın geçmişten günümüze gelişiminden bahsedeceğim.

İlk Akıllı Telefon: Simon

Teknoloji dünyasın’da ilk akıllı telefon olarak kabul edilen simon adındaki bu cihaz IBM tarafından 1993 yılında üretilmiş ve 1994 yılında ABD’nin 15 eyaletinde toplamda 190 şehrinde 899 USD’lik bir fiyat ile piyasaya sürülmüştür. Tarih gerçekten dikkat çekici değil mi? Üstelik bu akıllı telefon tamamen dokunmatik. Piyasaya çıktıktan sonra 50.000’den fazla satan bu cihaz, zamanın teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda bir hayli yüksek özelliklere sahip. Bu özelliklerden bahsedecek olursak; x86 işlemci desteğine sahip olan simon, bir saatlik pil ömrüne, 1 MB depolama ve 1 MB Ram alanlarına sahipti. Simon bu teknik özelliklerinin yanında faks, ajanda, takvim, eposta, dünya saatleri, oyun gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyordu. İlk akıllı telefon olarak kabul edilen bu cihazın bir başka dikkat çekici özelliği ise; bir kimse ile konuşurken notlara, ajandalara ulaşabilme imkanının olmasıdır. Tabi o zamanlar bu cihazlara Akıllı telefon denilmiyordu. Çünkü o zamanlar böyle bir kavram yoktu. O zamanlarda mobil internet kavramının günümüzdeki gibi etkin olmaması gerekçesi ile hedeflediği başarıyı elde edemeyen simon, birçok teknoloji sever tarafından bilinmiyor. Halbuki hepimizin kullandığı akıllı telefonların başlangıç noktası diyebiliriz “Simon” için.

SİMON
SİMON

Neler Değişti ?

Yukarıda bahsettiğim ilk akıllı telefon olarak kabul edilen Simon’dan günümüze “Akıllı Telefon” kavramı çok değişti. Şuanda akıllı telefonlarımızdan internete çok kolay bir şekilde girip istediklerimizi saniyeler içerisinde halledebiliyoruz, bilgiye ulaşmak istediğimizde yine bu cihazlar sayesinde nerede olursak olalım kolayca istediğimizi öğrenebiliyoruz, sosyal medya kavramı ve bu kavramın akıllı telefonlar ile olan ilişkisinin gelişmiş olması sebebi ile ülkemizde ve dünya’da neler olup bitiyor kolayca öğrenebiliyoruz, kameralarının gün geçtikçe gelişmesi ile beğendiğimiz bir anı yüksek çözünürlükte ve kalitede tek dokunuş ile kaydedebiliyoruz. Hastanelerden kolayca randevu alabiliyor doktorlar hakkında bilgi edinebiliyoruz. Günümüz akıllı telefonları ile hayatımızda bunlar değişti. Bütün bunlarında yanında insanlığa ve benliğimize zararları ise tartışılmaz bir gerçek. Bilişim cehaleti adlı yazımızda bu zararlara bir nebze olsun değinilmişti.

simon-Akıllı-Telefon

Yazımın başında belirttiğim gibi teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Bu gelişimi ilk akıllı telefon olan Simon’ın özelliklerine bakıp günümüz cihazları ile karşılaştırdığımızda görebiliriz. İlginç olan hayatımıza 2010’lu yıllarda girmiş gibi gözüken “Akıllı telefon” kavramının aslında 90’lı yıllara dayandığıdır. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Mesela internet’in 1950’li li yıllarda kullanılması gibi. Günümüz teknolojisi bizleri şaşırtıyor dahada şaşırmak isteyenler geçmişe bakabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz