ABD’li NewsCorp şirleti ve onun ünlü medya patronu Rupert Murdoch, Avrupa Komisyonu’na mektup yazıp Google’ı şikayet etti ve mektubunda ‘Google piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanmaktadır. Harekete geçin’ diye belirtti.

NewsCorp şirketinin CEO’su olan Robert Thomson’ın imzasını taşıyan mektuba göre Google’ın kurucularının çığır açan vizyonunun yerini kötü niyetli bir yönetime bıraktığını belirtildi. Google platformunun, telif haklarını ihlal eden bilgisayar korsanlarının mekanı halime geldiğinin belirtildiği mektupta, Google arama motorunda tercih edilen sitelerin haksız kazançlar ve avantajlar sağlandığıda iddia edildi.

Suçlamaları reddeden Google, bilgisayar korsanlığı konusunda mücadelelerine taviz vermeden devam ettiklerini belirtti. NewsCorp şirketinin Avrupa Komisyonu’nun üyesi olan rekabetten sorumlu Joaquin Almunia’ya itafen yazılan mektupta suçlamalar şu şekilde devam ediyor:

Google arama motoru algoritmalarının NewsCorp gazeteleri olan Sun, Times ve Wall Street Journal Europe’yle yayın evi olan HarperCollins’i haksız bir şekilde dezavantajlı bir konuma düşürdüğü belirtiliyor. Google arama yoğunluğunu kendi sayfalarına çekerek Newscorp sitelerinde ki trafiği ise kendi sayfasına çekmiş oluyor. Bu durum hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer, kesinlikle bu şekilde bir davranışın sergilenmediğini ve bunun illegal olacağını; gereken her şeyin de en kısa sürede yapılacağını belirtti.

NewsCorp CEO’su Robert Thomson Google’ın bu durumu kötüye kullanmaya devam etmesi halinde daha az bilgiye ulaşılabilen ve baskıcı bir sistem içersinde sıkışmış olan bir internet ortamının ortaya çıkacağını söylüyor.

Google’ın CEO’su olan Eric Schmidt oluşturdukları iş modelinin kullanıcılar adına çok daha işlevsel olduğunu belirterek bu durumu savunuyor. Google’ın internete açılan tek kapı olmadığını ve ayrıca birçok gazetenin kullanıcılara Google aracılığı ile değil doğrudan ulaşım ile sağlandığını belirten Schmidt, haklarında arz edilen tüm suçlamaları yalandı. Schmidt yedi yıldır bu tarz iddialar ile sürekli suçlandıklarını ve şu ana dek Avrupa’da yahut Amerika’da Google’ın haksız bir rekabet yarattığına dair kesin bir kanıta rastlanmadığını belirtti.

Avrupa komisyon üyesi, rekabetten sorumlu olan Almunia ise bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini belirtti ve ‘ben bu görevi devir edene kadar bu sorunu çözümlememiz mümkün olmayacak ‘ dedi. Almunia Avrupa Komisyonu’ndaki değişiklikler ile ilgili olarak görevini gelecek ayda liberal siyasetçi Danimarkalı Margrethe’ye devredecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz