Google dosya kalitesi aynı kalacak şekilde, dosya boyunu %35 küçültecek programı duyurdu.

Google, JPEG dosya boyutunu %35 oranında azaltıyor. Yeni algoritma insan psiko-görsel sistemine dayanmakta. Görüntüler de daha iyi görünüyor.

Google, dosya boyutunu yaklaşık yüzde 35 oranında azaltan yeni bir JPEG algoritması geliştirdi- veya alternatif olarak, dosya boyutu sabit kalırken görüntü kalitesi önemli ölçüde düzeltilebiliniyor. Ve en önemlisi, görüntü sıkıştırma (WebP, WebM) konusundaki diğer çabalarının aksine, Google’ın yeni JPEG’leri mevcut tarayıcılar, cihazlar, fotoğraf düzenleme uygulamaları ve JPEG standardıyla tamamen uyumlu. Yeni JPEG kodlayıcıya, çerez için İsviçre almancası olan Guetzli adı verildi. Guetzli İsviçre almancasında bisküvi veya kurabiye anlamına gelmektedir. (proje Google Research’ın Zürih bürosu tarafından yönetildi).

JPEG resim kalitesini ve dosya boyutunu değiştirmenin birçok yolu var ancak Guetzli, sıkıştırmanın kuantizasyon aşamasına odaklanıyor. Basitçe söylemek gerekirse, niceleme, sıkıştırılması zor olan büyük miktarda bozuk veriyi, sıkıştırmanın kolay olduğu düzenli verilere indirmeye çalışan bir işlemdir. JPEG kodlamada bu işlem genellikle yumuşak renk değişimlerini tekli renk bloklarına indirir ve küçük ayrıntıları tamamen siler.
Zor olan nokta, detayları kaldırma ve dosya boyutunu düşürmek arasında bir denge bulmak. Bunu her kodlayıcı (libjpeg, x264, lame) farklı yapar. Guetzli, Google Research’a göre, bilmeniz gerekirse hangi renkleri ve ayrıntıları saklayacağınızı ve hangilerini atacağınızı öğrenmek için Butteraugli adında yeni bir psiko-görsel model kullanıyor. Bu durumda “Psikovisüel”, insan görsel işleme sistemine dayandığı anlamına geliyor. Butteraugli’nin ayrıntıları, diğer kodlayıcılardan “renk algılamasına ve görsel maskelemeye yaklaşık olarak ayrıntılı bir şekilde yaklaşan” bir model üreten yüzlerce yüksek hassasiyetli sabit içine gömülüyor. Bununla birlikte, bilmediğimiz şey, Google Research’un bu yüksek hassasiyetli sabitleri nasıl çalıştığının kaynağı. Bilgisayar tarafından üretilmiş veya en azından bilgisayar tarafından optimize edilmiş gibi görünüyor.

Sol taraftaki orijinal resim, ortadaki libjpeg, sağdaki Guetzli. Guetzli örneğinde daha az yapaylık görebilirsiniz ve dosya boyutu daha küçüktür.
Sol taraftaki orijinal resim, ortadaki libjpeg, sağdaki Guetzli.

Google Search, Guetzli’nin birincil kullanım örneği dosya boyutunu küçültmekle birlikte, dosya boyutunu aynı tutarken JPEG’lerin algılanan kalitesini artırmak için de kullanılabileceğini düşünüyor. Guetzli ile kodlanmış resimleri popüler bir açık kaynaklı kodlayıcı olan libjpeg ile kıyaslarken, “derecelendirmelerin yüzde 75’i Guetzli’nin lehindedir.Bu Butteraugli psiko-görsel imge benzerlik metriğini Guetzli’nin yüksek kalitede insan algısına makul derecede yakın olduğunu ima eder. ”
Guetzli, ücretsiz olarak Github’tan indirilebilir. Bu noktada Guetzli ile kodlama görüntülerinin daha katılan niceleme sürecinden dolayı libjpeg’den daha yavaş olduğunu da belirtmek gerekir. Görüntü sıkıştırmasını sallamaya yönelik önceki pek çok girişimin aksine, en azından Guetzli mevcut tarayıcılar ve aygıtlarla uyumludur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz