Gelişmiş Teknoloji İle İnsan Gözü Retinası Üretilebilecek

Büyük teknoloji üreticileri sağlık sektöründe yerlerini almak ve pazardan pay almak adına yüksek kalitede ürünler üretmeye devam ediyorlar.

Bu sayede sağlık teknolojisi gün geçtikçe ilerlemektedir. Bunlardan bir örnekte göz retinası hasar gören insanlar için üretilen ışığa duyarlı ve esnek bir film tabakası sayesinde protez bir göz retinası üretebildiler.

Bu ürün sadece deney aşamasında olup deney sonuçlarına göre ilk aşamada umut verici bulundu. Yüksek elektronik yazılımların üzerinde bulunduğu bir sistemin ürettiği bu yapay retinalar ilk kullanımını civcivler üzerinde yapmış olup ışığa duyarlılığı olmayan civcivlerin bu ürün sayesinde duyarlılığı ve tepkilerinin değişiği gözlemlenmiştir.

Bazı nöronların ışık üzerinde duyarlılığının arttırılabilir olduğu görülmüş ve bu nöronların bu özelliği kullanılarak ışığa duyarlı hale getirilebilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Bu ürünün yakın bir zamanda insanlar üzerinde de kullanılabileceğinin müjdesi de verilmiştir.

Optogenetik yaklaşım ile geliştirilmeye çalışan bu cihaz 100ms mor ışık ile aydınlatılan ortam ve nanotüp yardımıyla kullanıldığında 14 gün gibi kısa bir sürede ışığa duyarsız civcivlerin norönlarının uyarıldığı görülmüştür.

Bu şekilde yapılan çalışmaların uygun olduğu görülür ise bir çok retina bozukluğu hastalığı nedeniyle kör olan hastalara umut vaad edeceğinin kesin gözüyle bakılıyor.

Bu araştırma Tel Aviv Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi ve Kudus İbrani Üniversitesinde yapılan çalışmalarla şekil bulmuştur.

Gelişmiş Teknoloji İle İnsan Gözü Retinası Üretilebilecek
Gelişmiş Teknoloji İle İnsan Gözü Retinası Üretilebilecek

Kaynak: Gizmag

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz