Dünyanın dört bir yanında kök hücreler ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Kök hücre kabaca tanımlanması gerekirse bütün hücre tiplerine yahut bazı özelleşmiş hücrelere dönüşebilen hücrelerdir. Bu hücreler özellikle kanser, kısırlık veya doku kaybı yaşanan diğer hastalıkların tedavisi konusunda umut ışığı olmakta ve üzerinde halen çalışmalar devam etmektedir.

Fransa merkezli bir laboratuvar da uzunca bir süredir yapılan çalışmalar sonucunu verdi ve laboratuvar ortamında sperm üretilebildi. Bu çalışma özellikle yeterince olgun sperm üretemeyen ve kısırlık ile mücadele etmek isteyen erkeklere büyün bir umut olmuş durumda. Ayrıca bu çalışma kanser tedavisi nedeni ile kemoterapi görmekte olan erkekleri de yakından ilgilendiriyor.

Laboratuvar ortamında spermatogonial kök hücreleri kullanılarak üretilen bu spermler olgun bir spermin göstermesi gereken çoğu özelliği gösteriyor. Ancak henüz klinik aşamaya geçilebilmiş değil. Yapılacak pek çok çalışmanın ardından 2017 yılında klinik aşamaya geçileceği tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz