Düşünce Gücüyle Hareket Eden Robot Kol Mekanizmaları Çalışmaları

Robotlar genellikle bilim kurgu filmlerinin ana karakterleri olmaya yıllarca devam etti ve hala devam etmekte. Bilim kurgu filmlerinden ilham alan teknoloji yatırımcıları robotlar üzerinde çalışmalar yapmaya devam etmekteler. Tam istedikleri seviyeye geldikleri zaman insanlar bu teknolojinin çok fazla yararını görecek ve bazı zorlukların üstesinden kolayca gelinecektir. Şimdi yapılan araştırmalar kaza sonucu ya da savaşta uzuvlarını kaybeden insanlar için yapılmakta. Özel sistemler ve yazılımlar ile desteklenmiş mekanizmalar sayesinde eksik olan uzuvların yerini robot kollar alacak. Bu yönde birçok firma çalışmalarına devam etmekteler.

Özellikle ABD ülkesinin kendi askerleri için oluşturduğu DARBA adındaki savunma sistemleri araştırma merkezinde savaş sonrası kol ya da bacağını kaybetmiş olan askerlerin bu toplum içinde rahat olabilmeleri için robot kol çalışması yapılmaktadır. Bu kol beyin yakınlarına yerleştirilen sinyal alıcılar sayesinde beyinden gelen emirleri analiz edip bu yönde kol mekanizması hareket ediyor. Sadece kullanıcının kolunu hareket ettirmeyi düşünmesi yeterlidir. Bir kadın üzerinde deneme çalışmaları yapılmış ancak tam anlamıyla projeyi yöneten teknik elemanların istediği seviyeye ulaşamamıştır. Kullanım sırasında kolun hareketi tutarlı olmamakla beraber tam istenen hareketleri yapamıyor. Ayrıca mekanizmanın çok ağır oluşu kullanıma ayrı bir zorluk getirmiştir.

Robot kol mekanizmasındaki bazı sorunların çözülmesi için farklı yönde çalışmalar Pittsburgh Üniversitesinde devam etmekte.

 

Düşünce Gücüyle Hareket Eden Robot Kol Mekanizmaları Çalışmaları
Düşünce Gücüyle Hareket Eden Robot Kol Mekanizmaları Çalışmaları

Kaynak:Log

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz