Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü Moskova’da kutlanacak olan 2. Dünya Savaşı zaferinin 70. yılı kutlamaya katılmayacak. Türkiye’yi törende Türkiye Moskova Büyükelçimiz Ümit Yardım’ın temsil edeceği söylendi.

TürkRusCom’un verdiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova tarafından uzun süredir beklenen nihai kararı geçen hafta içinde Kremlin’e iletildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın büyük önem verdiği, Kızıl Meydan’da yapılacak olan 70. yıl kutlama törenlerine bizzat Başkan Putin tarafından davet verilmişti.

Rus liderin 24 Nisan’da Ermenistan’da yapılan 1915 olaylarını anma törenine katılması, burada “soykırım” ifadesini, kullanmamaya özen göstermesine rağmen, bir gün önce Moskova’da düzenlenen bir konferansa yolladığı mesajda “soykırım” demesi, geçen haftanın önemli gelişmesiydi. Duma’nın da “soykırım” ifadesiyle aldığı karar Türkiye’den tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu değerlendirirken, Putin’in ‘soykırım‘ açıklamasına ise ‘Kırgınım, Putin’in Ermenistan’da olmasına üzüldüm” sözlerini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’nın bu ilk defa kullandığı bir ifade değil. Benzer ifadeyi Fransa da kullandı. Ben Putin’in böyle bir adım atmasına üzgünüm kırgınımı bunu da söyledim. Soykırımlar konusunda böyle bir adım atılıyorsa Rusya kendi, tarihini masaya yatırması lazım. İşte Kırım ortada. Bunların bir hesabını versinler. Türkiye asla bir soykırım yapmamıştır” açıklamalarında bulunmuştu.

Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Türkiye ile ilişkilerimizin sekteye uğramadan planlandığı gibi gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz” demişti. Dmitriy Peskov, “Türkiye ile ilişkilerimizin sekteye uğramadan çok yönlü partnerlik şeklinde devam edeceğine inanıyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye ile işbirliği bizin açımızdan çok önemli. Beklentimiz bunun ileride de böyle devam etmesidir. Birlikte başlattığımız bir dizi önemli projeler bizi bekliyor. Yapacağımız daha çok işler var” sözlerini kullanmıştı.

Moskova’daki törenlere ilişkin Kremlin’in davetine Merkel’den ‘Obama’ya ve Abe’ye kadar pek çok dünya lideri Moskova’nın davetine olumsuz yanıt verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz