İlk versiyonundan beri Android’de uygulama yetki düzeni geliştiricilerin uygulamalarının kullama ihtiyacı duyduğu yetkileri manifesto dosyasında belirtmesi ve kullanıcıların uygulamaları yükleme aşamasında bu yetkileri görüntüleyip, tümünü topluca kabul ederek uygulamayı yüklemesi şeklinde işlemişti. Sistemde modifikasyonlar yapılmadan kullanıcıların uygulama yetkilerini kısıtlaması veya hangi yetkinin ne zaman kullanıldığına dair herhangi bir bilgi edilnmesi mümkün değildi.

Google, Android 4.3 sürümüne ile uygulamaların yetkilerini kontrol etmeyi sağlayan ancak kullanıcıların doğrudan erişimine açık olmayan “Uygulama çalışma ayarları” arayüzünü eklemiş ve Android 4.4.2 güncellemesi ile bu arayüzün test amacıyla sisteme eklendiğini belirterek kaldırmıştı.

Uygulama yetkilerinin yarattığı gizlilik problemleri Android’in güvenililirliğini sorgulayan tartışmalarda öne çıkan argümanlardan biriydi. Uzun süredir devam eden eleştirilere rağmen Google bugüne kadar Android tarafında somut gizlilik özellikleri sunmak yerine, uygulama yetkilerini basitleştirme, Play Store’da uygulama kontrolünü sıkılaştırma gibi adımlar atmıştı. Bakalım Android M cihaz tarafında somut bir çözüm sunabilecek mi.

Ajanslar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz