Günümüz dünyasında teknoloji son derece baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte teknoloji alanında yaşadığımız gelişmeler oldukça farklı bir boyut kazanmıştır.

Çünkü ilk zamanlar sadece basit matematiksel hesaplamalar yapabilen bu cihazlar artık hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Bilgisayarlar sayesinde yaşadığımız teknolojik değişim ise etkisini diğer alanlarda da göstermiştir.

Bu değişimin en çok etkilediği alanlardan birisi de telefonlardır. Graham Bell tarafından 7 Mart 1876 yılında ilk telefonun bulunmasından sonra hayatımıza giren bu iletişim araçlarında zaman içerisinde oldukça büyük gelişmeler yaşanmıştır.

Telefonlar ilk bulunduğu zaman oldukça büyük cihazlar olarak üretilmiştir. Bu nedenle ilk zamanlar sabit olarak kullanılan telefonların yerini zaman içerisinde taşınabilir telefonlar almıştır. Amerikalı mucit Martin Cooper tarafından 1973 yılında ilk cep telefonu icat edilmiştir.

Yüzyılın icadı olarak kabul edilebilecek bu cihazı bulduğu zaman Motorola şirketinde çalışan Cooper’ın keşfettiği bu cihaz 1 kilodan ağırdı ve bataryası 20 dakika kadar dayanmaktaydı. Bu yıldan itibaren ise cep telefonları son derece hızlı bir şekilde gelişim göstermiş ve yıllar içerisinde oldukça farklı modellerde telefonlar kullanılmaya başlanmıştır. İnsanların üzerlerinde hatta ceplerinde taşıyabilecekleri boyutlarda olması nedeniyle adların cep telefonu denilen bu cihazların hayatımıza girmesiyle birlikte teknolojik olarak oldukça büyük değişimler geçirdiğimizi söylemek gerekmektedir.

Çünkü cep telefonlarının icadından sonra artık insanlar arası iletişim çok farklı bir boyut kazanmıştır. Dünyanın öteki ucundaki bir tanıdığınızla üstelik de dilediğiniz yerden cep telefonu aracılığıyla iletişim kurabiliyor olmak insanoğlunun hayallerinin de ötesinde bir olgunun gerçeğe dönüşmesi anlamına gelmektedir. İşte bu nedenle de cep telefonunun icat edilmesi günümüz dünyasında en çok ses getiren buluşlarından birisi olmuştur.

ddf

…………………………………………………………………………………………………………………………

Cep telefonlarının yaşadığı bu değişimin zirve noktası ise Apple şirketinin Ceo’su Steve Jobs tarafından 9 Ocak 2007 tarihinde ilk akıllı telefon olan iPhone’un tanıtımının yapılması olmuştur. Çünkü artık bu tarihten sonra ‘akıllı telefon’ denilen telefonlar hayatımıza girmiştir. Akıllı telefonlar, içinde bilgisayarlar gibi yazılım bulunduran ve böylelikle telefonunuza çeşitli uygulamalar yükleyebileceğiniz telefonlardır. Bu sayede de cep telefonu aracılığıyla akıllı uygulamalar kullanılarak her türlü işlem kolayca halledilebilmektedir.

Ayrıca akıllı telefonlar ile hayatımızda artık dokunmatik ekran denilen bir kavram da yer almaya başlamıştır. Çünkü bu tarihten sonra artık tuşlu telefonlar tarih olmuş, bu telefonların yerini dokunmatik ekranlı telefonlar almıştır. Dokunmatik ekranlı telefonları kullanmanın daha kolay olması ve bu telefonlar aracılığıyla kullanılan uygulamaların cep telefonu üzerinden kişiselleştirmeye imkân vermesi nedeniyle bu telefonlar inanılmaz bir hızla tüm dünyaya yayılmıştır.

Öyle ki insanların yoğun bir şekilde bu telefonu tercih etmelerinden dokunmatik ekranlı telefonlar çıkmadan önce cep telefonu piyasasının lideri konumunda olan Nokia batma noktasına gelmiştir. Çünkü artık insanlar sadece dokunmatik ekranlı bu akıllı telefonları kullanmaya başlamışlardı. İnsanların yoğun bir şekilde bu telefonları tercih etmeleri nedeniyle akıllı telefon piyasasında Apple dışında şirketler de var olmak için çeşitli girişimlerde bulunmaya başladılar.

Apple şirketi, iPhone adını verdiği telefonlarda İOS adı verilen bir işletim sistemi kullanmaktadır. Ancak bu işletim sistemi başka şirketlerin kullanımına açık değildir. İşte bu nedenle de teknoloji alanında sürekli değişik buluşlar yapan Google şirketi, Apple’a rakip olabilmek adına kendi işletim sistemini ortaya çıkardı. Google tarafından üretilen bu işletim sisteminin adı ise Android işletim sistemi oldu.

android-evolution

…………………………………………………………………………………………………………………………

Android işletim sistemi, Google, özgür yazılım topluluğu ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilmiş olan, Linux tabanlı ve aynı zaman açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Google tarafından üretilen bu işletim sistemi açık kaynak kodlu olduğu için hiçbir telif hakkı gerektirmeden tüm akıllı telefon üreticileri tarafından kullanılabilmektedir. Bu nedenle de akıllı telefon piyasasında kendisine yer edinmeye çalışan Samsung, HTC, LG gibi birçok firma ürettikleri akıllı telefonlarda Android işletim sistemini kullanmaya başlamışlardır.

İsteyen herkes tarafından Google Play Store adı verilen internet adresinden akıllı telefon uygulamalarının ücretsiz olarak indirilebiliyor olması ve iPhone dışında neredeyse tüm akıllı telefon üreticileri tarafından bu işletim sisteminin kullanılıyor olması nedeniyle Android işletim sistemi kısa zamanda tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Android işletim sistemi sayesinde telefon şirketleri Apple şirketi karşısında piyasada varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Çünkü Android işletim sistemi çıkmadan önce Apple’ın iPhone adını verdiği telefonlarda kullandığı İOS işletim sisteminden başka bir işletim sistemi bulunmuyordu. Akıllı telefon dünyasına bu açıdan bakıldığında Android işletim sisteminin ne kadar değerli ve önemli bir yer edindiğini anlamak daha kolay olacaktır.

Android işletim sisteminin dünya üzerinde yaygın olarak kullanılmaya başlaması sonucu birçok farklı uygulama ortaya çıkmıştır. Zaten açık kaynak kodlu olan bu işletim sistemi kullanıcılar tarafından da sürekli geliştirilmektedir. Kullanıcılar tarafından yazılan kodlar sayesinde program içeriğinde gelişmeler yapılabiliyor olması zaten bu işletim sisteminin en çok beğenilen yönüdür.

Bu sayede kullanıcılar da bu işletim sisteminin gelişimine katkı sağlamış olmaktadırlar. Söylediğimiz gibi Android işletim sisteminin dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlaması sonrası bu işletim sistemini çeşitli platformlarla uyumlu çalıştırabilmek için değişik programlar üretilmiştir. Örneğin artık kullanıcılar cep telefonlarında kullandıkları bu işletim sistemini bilgisayar üzerinden de kullanmak istemektedirler.

Herhangi bir sistemin bir başka sistem üzerinde çalıştırılması işlemine emülasyon, bu işlemi gerçekleştiren yazılıma da emülatör adı verilmektedir. Android işletim sisteminin kullanıcının bilgisayarında çalışmasına imkân tanıyan yazılıma ise Android emulator adı verilmektedir.

Evlerimizde veya iş yerlerimizde kullandığımız masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda Windows ve Linux gibi işletim sistemleri kullanılmaktadır. Bu nedenle de bu işletim sistemleri üzerinde Android işletim sistemini çalıştırabilmek için bir yazılım kullanılması gerekmektedir. İşte kullanılması gereken bu yazılım Android emulator isimli yazılımdır.

tablets-cellphones

…………………………………………………………………………………………………………………………

Android emulator sayesinde cep telefonu olmadan Android işletim sistemindeki yenilikleri ve değişiklikleri kullandığınız bilgisayarlar üzerinden takip etmek mümkündür. Bu sayede Android işletim sisteminin merak ettiğiniz herhangi bir sürümünü bilgisayar üzerinde kullanıp alacağınız cep telefonunu buna göre seçebilirsiniz. Ayrıca bu emulator sayesinde Android uygulamalarını deneyebilir veya Android işletim sisteminde oynanabilen oyunları bilgisayarınızda oynayabilirsiniz.

Android uygulamalarını bilgisayarınızın masaüstünde çalıştırabilmek için kullanabileceğiniz çeşitli Android emulator’lar bulunmaktadır. Bunlardan ilki Google’ın resmi emulator’ı olan bir yazılımdır. Ancak bu yazılım oldukça kısıtlı sayıda uygulamanın indirilebilmesine imkân verdiği için kullanıcılar tarafından pek tercih edilmemektedir. Android emulator olarak kullanabileceğiniz bir diğer program ise BlueStacks programıdır.

Bu programın en büyük özelliği ise cep telefonunuz ile bilgisayarınız arasında bağlantı kurarak cep telefonunuzda yer alan uygulamaları bilgisayarınızda da kullanabilmenize imkân vermesidir.

Bu sayede kullanıcılara kullanım açısından oldukça büyük bir kolaylık sağlanmıştır.

Android emulator olarak kullanılabilecek bir diğer program ise YouWave programıdır. Program 7 günlük deneme sürümü ile kullanıcılara sunulmaktadır. Ancak tam sürümün satın alınmasıyla birlikte bu program içerisinde eşsiz bir Android deneyimi yaşamak mümkündür.

shoWp

…………………………………………………………………………………………………………………………

Android emulator, dünya üzerinde Android işletim sisteminin yaygın olarak kullanılmaya başlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü kullanıcılar, cep telefonlarında kullandıkları ve oldukça memnun kaldıkları bu işletim sistemini bilgisayarlarında da kullanmak istemektedirler.

Kullanıcıların bu isteklerini gerçekleştirebilmek için üretilen Android emulator programları ise gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Kim bilir belki de ilerleyen yıllarda Android işletim sistemi bilgisayar dünyasının devi olan Windows işletim sistemine kafa tutacak boyutlara ulaşır ve artık evlerimizdeki bilgisayarlarda da Android işletim sistemini kullanmaya başlarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz