Dünyanın en büyük alışveriş sites ve elektronik ve bulut bilişim şirketi Amazon, açıklamalara göre Dubai Cidde merkezli Souq adlı sitenin satın alınması için, Souq şirketinin hissedarları ile anlaşmaya sağlandı.

Tüketiciler için elektronik, konfeksiyon ve ev gereçleri başta olmak üzere daha birçok çeşit ürün satımı yapan Souq, Arap dünyası ve ortadoğu’nun başta gelen en büyük e-ticaret perakandecisi olma ünvanına sahip.

Teknoloji düşkünü genç nüfusun yoğun olduğu Orta Doğu ülkeleri, özellikle akıllı telefon piyasası açısından önemli bir bölge. Bu bölgelerin başını ise Kuveyt, Suudi Arabistan çekiyor.

Souq için geçen sene 1 milyar $ belirlenmiş olup, Amazon ile Souq arasındaki aracılığı ise, ABD merkezli çokuluslu finansal yatırım bankası olan Goldman Sachs‘un üstlendiği iddia ediliyor.

Satış bedeli 650 milyon $

Yaklaşık olarak 650 milyon $ civarında olması beklenen söz konusu satışta, Amazon’u cezbeden durum ise bazı bürokratik engellemelere takılmadan her ülkede bulunan tedarikçi ve mağazaları kullanabileceği gösterilmekte.

Açık piyasa değeri yaklaşık 400 milyar $ olarak belirtlen Amazon, henüz gelişmekte olan pazarlarda büyüme yolu izlemekte. Çok yakın zaman önce Hindistan’a milyarlarca dolar yatırım yapan ve bu mağazalarını sanal dünyadan gerçeğe aktarmaya hazırlanan Amazon, kısa bir süre önce de Meksika’da faaliyete geçmişti.

2015’te açık artırma sitesi olan Ebay kategorisinde hayata geçmiş fakat daha sonra 3. taraf mağazaları için birer pazar meydanına çevrilerek, internet perakendeciliğine çevrilen Souq, özellikle başını körfez ülkeleri çeken bir şirketti.

Dubai merkezli şirket, geçtiğimiz yıl Standard Chartered, Baillie Gifford gibi kuruluşlardan geçtiğimiz yıl yaklaşık 275 milyon $’a yakın fon toplamıştı. Tabii ki, körfez ülkelerinin e-ticaret merakı bu kadarla da sınırlı değil.
Dünya’nın en yüksek binası olan Burj Khalifa’yı geliştirmesiyle tanınan iş adamı Muhammed Alabbar‘ın Suudi Arabistan Kamu yatırım fonu ile birlikte işbirliğe gider, yaklaşık 1 milyar $ yatırım yaparak, ortadoğu’da bir e-ticaret sitesi kurmayı hedefliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz