Çin teknoloji ve üretim konusunda gelişmişliğini oldukça üst düzeyde tutan bir ülke yıllardır. Ancak özellikle son yıllarda özellikle sağlık sektöründe de epey yol kat ettiler. Bunun en büyük örneğini ise son olarak yapılan bir nakil ameliyatı neticesinde iyiden iyiye görmüş olduk. Zira geleceğin teknolojisi olarak gözümüze çarpan 3D yazıcılar aracığı ile üretilen titanyumdan yapılma bir kafatası 3 yaşındaki bir çocuğa nakledildi.

Hastalığı yüzünden kafatası gerekende 3 kat daha fazla büyümekte olan kız çocuğuna 17 saat süren ameliyatın ardından yeni bir kafatası verilebildi. Han Han adını taşıyan kızın hastalığı nedeniyle görme duyusu kaybolmuş ve yürümesi de imkansızlaşmıştı. Yatalak olarak hayatına devam eden kıza ise teknoloji ile sağlığın eşsiz uyumu yeni bir yaşam verdi.

Ameliyat ardından konuşan Dr. Bo, ameliyat süreci hakkında da bazı bilgiler verdi. Kafatasında biriken sıvının yüzde 80’ini boşalttıktan sonra ameliyatı yapabildiklerini anlatan doktor, tam iyileşme için birkaç ameliyat yapmanın daha gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ameliyat için gereken 80 bin dolar ise internette başlayan kitle kaynak fonu sayesinde toplanabilmişti. Ayrıca bu ameliyat 3D yazıcıların kullanıldığı ilk nakil işlemi de değil. Daha önce Hollanda’da bir kafatası naklinde kullanılmıştı ancak ilk kez Titanyum odaklı bir kafatasının nakli yapılmış oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz