2015 1. Çeyrek Microsoft'un Mali Raporu Açıklandı. Microsoft'un cirosu artarken gelirlerde düşüş gözlemlendi,

2015 yılının ilk mali raporunu açıklarken, cirosunda belirgin bir artış gözlenen Redmond merkezli şirketin kârlılığında düşüş gözlendi. Microsoft’un Xbox oyun konsolu, Surface Tablet, Lumia akıllı telefon ve Windows platformu gelir gider durumu hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Microsoft 2015 birinci çeyreğinde 21,6 Milyar dolar ciro elde ederek, cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında artırdı. Fakat firma yine aynı dönemle kıyaslarsak %12 oranında gelir kaybına uğradı. Microsoft mali sonuçlarını açıklarken, Nokia telefonu iş anlaşmasından dolayı “entegrasyon ve yeniden yapılanma giderleri olarak 190 milyon dolar harcama yapıldığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini” belirtti. Firmanın 2015 yılı birinci çeyreği net kârı ise 4.98 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Microsoft Lumia Satışları

Microsoft, geçtiğimiz yıl Nisan ayında Nokia Cihazlar ve Servisler iş kolu satın alma anlaşmasının tamamlanmasının ardından üst üste iki çeyrek dönem boyunca rekor Lumia satışına imza attı. 2015 yılı ilk çeyreğinde Microsoft Mali yılına göre ise üçüncü çeyrekte 8.6 milyon adet Lumia akıllı telefon satışı gerçekleştirdi.

2014 yılı dördüncü çeyreğinde yapılan 10.5 milyonluk satış göz önüne alındığında, “Microsoft’un Lumia Satışları düştü” diyebiliriz. Fakat mali raporlarda gelişime dikkat edilen kriter olan bir önceki yılın aynı dönemi göz önüne alındığında ise Microsoft’un Lumia akıllı telefon satışlarında %18’lik bir yükselme olduğu görülüyor. Bu satışlarda mevsimsel satış faktörlerinin de etkisinin olduğunu belirtelim.

Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarında “yılın dördüncü çeyreği” olarak bilinen Ekim-Aralık dönemi alış veriş çılgınlığına yaşandığı tatil sezonuna denk geliyor. Bu nedenle bu dönemdeki 8.6 milyon adet Lumia satışını bir önceki dönem olsn yılın dördüncü çeyreği ile karşılaştırmak yanıltıcı olabilir.

Xbox Oyun Konsolu

Microsoft’un yaptığı açıklamaya göre firma bu dönemde 1.6 milyon adet Xbox Oyun Konsolu satışına imza attı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, 2 Milyon adet satış yapılan 2014 yılı birinci çeyreğine kıyasla 400 bin adetlik bir düşüş söz konusu.

Microsoft, Xbox One oyun konsolu ile Sony Playstation 4 karşısında çok da güçlü duramadı. Redmond merkezli firma son dönemde Kinect olmayan Xbox One versiyonlarında 349$’ kadar fiyat düşerse de satışlarını artırmayı başaramadı. Microsoft’un Xbox Oyun Konsolu satışlarından düşüş %20 oranında gerçekleşti.

Surface Tablet Satışları

Microsoft Surface Pro 3 satışları, satışa sunulmasının ardından üçüncü çeyreği de tamamlamasına rağmen yavaşlıyor gibi görünmüyor. Surface operasyonunun geliri geçen yılın aynı dönemine göre %44 artarak 713 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Tekrar hatırlatmamız gerekirse, Microsoft Surface Tablet satış rakamları ile ilgili bilgi vermekten kaçınıyor. Fakat yapılan fiyat indirimlerine rağmen Surface Tablet satışlarındaki gelir artışı, Microsoft’un Tablet – Dizüstü bilgisayar melezi Surface’in iyi yolda olduğunu gösteriyor.

Windows Platformları

Bilgisayar pazarının oldukça kırılgan olduğu bu dönemde Microsoft Windows 10 güncellemesinin “önümüzdeki aylarda” tamamlanacağı bilgisini vererek sektörde bir durgunluğa yol açıyor.

Microsoft’un OEM gelirleri, kötü geçen tatil sezonunun ardından bu çeyrekte de %22 oranında azaldı. Buna sebep olarak ise bilgisayar satışlarının düşmesinin yanında global bilgisayar pazarının daralmasının da etkili olduğu görülüyor. Öte yandan Japonya’da oldukça popüler olan Office satışlarının %41 oranında gerilemesine rağmen Office aboneliklerindeki 12.4 milyonluk artış, Microsoft’un bulut teknolojileri konusunda CEO Satya Nadella’nın izlediği stratejinin de doğrulaması oldu.

Kaynak: Ajanslar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz