TWİTTER’A RAKİP ÇIKTI

Twitter‘ın troller ve kötüye kullanımı ile ilgili sorunları firma tarafından kamuya açıklandı ve konulara yönelik bir girişimde değişiklikler yaptı. Anonim kullanıcılar için ‘yumurta’ avatarını insan siluetiyle değiştiren son güncelleme, platformu istismar eden kişilere hitap etmemesi nedeniyle eleştirildi.

Bununla birlikte Mastodon, sosyal ağa bir alternatif olabilir. Mastodon, Jack Dorsey’nin sosyal medya şirketine alternatif sağlamayı amaçlayan ücretsiz, açık kaynak kodlu bir Twitter klonudur ve son 24 saatte giderek popüler hale geldi.

Eugen Rochko tarafından kurulan Mastodon, ”Mastodon, ticari platformlara merkezi olmayan bir alternatif sosyal ağ olarak, tek bir şirketin iletişiminizi tekelde bırakma riskini ortadan kaldırıyor” dedi.

Hem görünüm açısından hem de beğeni açısından Twitter ile benzer bir şekilde çalışmaktadır. Twitter‘dan farklı olarak, yeni dağıtılan sosyal ağ, Twitter’da 140 yerine 500 karakterlik mesaja izin veriyor ve bireysel yayınları özel yapmak da mümkün.

Mastodon kullananlar, diğer kullanıcıları takip edebiliyor ve mesajlar, Twitter’daki gibi görünen bir zaman çizelgesinde görünüyor. Geçtiğimiz hafta kullanıcılarla karıştırma yaratan bir değişikliği takiben, bu yaratımda Twitter’ın eski tarzı da bulunuyor.

Mastodon ve Twitter arasındaki en büyük değişiklik, çeşitli örneklerle birden fazla sunucuda çalıştırılma biçimidir. Kullanıcı adı e-posta adresi ile(örn., Wired@mastodon.social) giriliyor ve sonuç olarak, farklı sunucuların farklı isimleri var.

Açık kaynaklı olan bu hizmet ayrıca, uygulamalar ve geliştiricilerin kullanması için açık bir API’ya sahip, reklam veya kullanıcı izlemenin olmadığını ve sesini kapatma ve engelleme araçlarını kullanmanın kolay olduğunu söylüyor. Mastodon’un tüm kodları GitHub sayfasında da bulunmaktadır. Twitter’dan Mastodon’a geçiş yapmak isteyenler için, hem insanların hem Twitter hem de Mastodon kullanan arkadaşları bulmasına izin veren bir araç var.

Şu anda Mastodon Android için 2, iOS için 1 uygulama mevcut. Sosyal paylaşım ağı topluluğu ayrıca sık sorulan sorular rehberini de sundu. Bununla birlikte, hizmetin kullanıcılarda hızlı bir şekilde büyümesi, şu anda kaydolmak isteyenler için bir soruna neden olabilir.

Ani popülaritesindeki artışa rağmen, Mastodon’un kullanıcı sayısı, bir yıl içinde, 319 milyon aktif Twitter kullanıcısına ulaşması için çok uzun bir yolu var.

TWİTTER RAKİBE DOYMUYOR

Bu ilk kez değil bir Twitter versiyonu yaratmaya çalışan birisi değil. Daha önce 2014 yılında, Mastodon gibi App. net de açık kaynaklı Twitter alternatifi olarak oluşturulmuştu. Çoğu sosyal ağın aksine, kullanıcıların hizmete girmeleri için ödeme yapması gerekiyordu ve sonuçta bu da düşüşe neden oldu. Birkaç yıl hayatta kalmasına rağmen, App. net Ocak 2017’de kapatıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz