Microsoft olarak tüm dünyada 200 bin, Türkiye’de 1500’ü aşan girişimciyle dirsek dirseğe çalışıyoruz. Bu deneyimimizden öğrendiklerimizi, gözlemlerimizi Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu’nun konuşması ile ekosistemle paylaşma fırsatı bulduk. Startup Turkey’de paylaştıklarımızdan bir kısmını sizlerle buradan da aktarmak isterim. Kalıcı başarısı olan girişim ve girişimcilerin sayısını daha da nasıl artıracağımızı uzun süredir tartışıyoruz.

Güçlü tutkuları olan, yeni fikirlerin, düşlerin, hedeflerin peşinden koşan girişimcilerle yakından çalıştığımız son yıllarda çok başarılı şirketler kadar başarısız olan, hayallerine ulaşamayan şirketlerle de karşılaştık. Murat Kansu’nun da sahnede dile getirdiği gibi, girişimcilerin çoğu için hedef bir an önce yatırımcıya ulaşmak ve yatırım almak oluyor. Kimi zaman bu dürtü o kadar yoğun oluyor ki, girişimciler çok kısa bir süre içerisinde ana odak noktaları olan müşterinin hayatına değecek ürün ya da servise odaklanmaktan, kendisine bağlı müşteriler yaratmaktan uzaklaşıyor. Girişimci de yatırımcı da bir süre sonra hayalkırıklığına uğruyor.

Öte yandan, müşteriler için değer oluşturan ürün ya da çözümleri geliştirmeye odaklanan işletmeler, finansman yoluyla çok daha etkin bir biçimde hedeflerine ulaşıyorlar. Instagram ve Whatsapp, bu yaklaşımın en iyi örnekleri. Kuvvetli bir yatırım almadan önce tüm odaklarını iyi bir müşteri ağına sahip olmaya veren bu şirketler, güçlü bir müşteri sayısına ulaştıktan sonra işlerini ölçeklendirebilecek harika yatırımlar aldılar. İyi bir ürün ve hizmet, güçlü bir müşteri ağı oluşturmak girişimciler için ilk hedef olmalı.

Kalıcılığı olan girişimci

Kulağa kolay geliyor, değil mi?

Yıllar içinde ve binlerce yeni kurulan işletmeyle kurduğumuz ilişkilerimiz sayesinde, başarılı işletmelere ışık tutan birkaç kavrayışı gözlemledik. Yeni işletmeler arasında en başarılı olanlar, potansiyellerini, üç kilit ayak üzerine kurulmuş bir uygulamayla gerçekleştirmekte:

1. İşe aldığınız elemanlar sizden daha iyi olsun: Kurucular, kurucu ortaklar genellikle ürün ve hizmetlerine âşık olurlar. Çoğu aşk ilişkisinde olduğu gibi, başlangıçta bu aşkı paylaşmak, başkalarıyla ilişkiye girmesine izin vermek zordur. Ancak, daha ölçeklenebilir kod birimleri ya da daha iyi ürün tasarımları geliştirilmesine yardımcı olabilen veya müşterileri kurucularından daha iyi anlayan işlevsel uzmanlar son derece değerlidir. “Müşteriler için değer yaratan ürün veya çözümlerin” geliştirilmesine yardımcı olanlar çoğu zaman bu kişilerdir. Onun için lütfen, müşterileriniz konusundaki tutkunuzu paylaşan bir A Takımı kurduğunuzdan emin olun…

2. Yatırımcının kurallarını değil, ne yapmayacağınızı bilin: Gerçek bir yalın genç işletmede müşterilerinizin geri bildirimlerine her şeyden daha fazla öncelik verirsiniz. Yatırımcılarınızdan bile. Yatırımcıların, en kısa sürede karşılık alma konusundaki iç ve dış motivasyonları, yeni kurulmuş bir işletmenin güzelliğini öldürebilir. Bunun güzel bir örneği, on yılı aşkın bir süre çalıştıktan sonra yeni kurulan işletmeler dünyamızın en parlak anlarından birine dönüşen Yemeksepeti. Yemeksepeti, kuruluş ve büyüme yıllarında, çok güçlü bir iş ortağı ve müşteri ağı, bazı durumlarda da küresel bağlantılar oluşturan çok esnek bir yönetim ekibine sahipti. Yönetim yapıları müşterilerine, yatırımcılarına olduğundan daha fazla değer verdi…

3. Büyüme hedefinin kültürünüzü öldürmesine izin vermeyin: Müşteriler kapınızın önünde kuyruklar oluşturmaya başladığında ya da siparişler akın etmeye başladığında, birçok yeni işletmenin girdiği doğal eğilim ekibi büyütmektir. Daha fazla geliştirici, daha fazla satış veya pazarlama elemanı işe alınır. Büyüdükçe ekibinizi de çoğaltırsınız. Ondan sonra da ruhunu öldüren bir işlevsel yapıya dönersiniz. Bundan mutlaka kaçının. Bunun en iyi örneklerinden biri, çok güçlü bir şirket oluşturan, epeyce yerleşmiş bir Unicorn olmasına karşın hâlâ “başlangıç havasını” sürdüren Zillow.com’dur.

murat_kansu_startuptukey1

Görünmez bir devrim geliyor kaçırmayın

Sık sık dile getiriyoruz, nesnelerin interneti ve büyük veri gizli bir devrimin habercisi. Veri, günümüzün yeni para birimi; verinin getirisini nasıl alacağımızın formülüyse görece basit. Bazı tahminlere göre internete bağlı cihazların sayısı 50 milyarı aşacak. Bunların ürettikleri veriler dünyanın yeni para birimi olacak. IDC’ye göre 2020 yılına kadar 1,6 trilyon doları aşkın değere ulaşan bir pazardan bahsediyoruz. Bu, IoT ve Büyük Veri devrimi, Türkiye’den yeni çıkacak girişimler için de inanılmaz bir fırsat sunuyor.

Başarılı Yeni İşletmeler: Fitwell

Murat Kansu’nun sunumunda paylaştığı güzel bir haber de vardı. BizSpark Plus üyelerimizden Fitwell, Microsoft Ventures’ın Londra’daki hızlandırma programına Türkiye’den kabul edilen ilk şirket oldu. Iot ve Büyük Veri’yi sağlıklı yaşam ihtiyacı ile birleştiren FitWell, bu fırsatı başarıya dönüştüren çok güzel bir örnek oldu. teknolojisende.com Tüm dünyada 740 bini aşkın kullanıcıya ulaşan Fitwell, Microsoft bulut teknolojisi Azure üzerinde çalışan, IOS ve Android platformlarında olan ve çeşitli giyilebilir teknoloji cihazları ile konuşabilen harika bir örnek. Fitwell, iyi bir fikrin, sağlam ve güçlü bir uygulamaya dönüştüğü, müşteri tabanını kısa sürede büyüten bir girişim.

Microsoft Girişimcileri seviyor

Biz, girişimcilerle birlikte çalışmaktan, onları sadece BizSpark programları ile değil, müşteriye ulaşmada, işlerini büyütmede sağladığı imkânlarla desteklemekten çok keyif alıyoruz. Startup Istanbul’da olduğu gibi Startup Turkey’nin de bir parçası olmaktan çok mutluyuz. Etohum ve tüm Startup Turkey’de emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Kaynak: blog.microsoft.com.tr

Yazan: Behice Funda

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz