Ülkemizin en büyük zenginliklerinden birisi olan fındık Karadeniz Bölgesi’nde bolca yetişir. Fındık birçok açıdan faydalı bir meyvedir. Fındık her şeyden önce bir enerji kaynağıdır. Sağlıklı bir yaşam için günde bir avuç kadar fındık yenmesi gerekir.

Fındık Huşgiller familyasından bir ağaçtır. Meyvesi kabuklu sert bir kabuk içinde bulunur. Fındık hem yağından hem de yemişinden yararlanılan bir meyvedir. Bir avuç fındığın günlük protein ihtiyacını karşıladığını belirten uzmanlar yeterli ve dengeli beslenmenin ve sağlıklı yaşamın anahtarının fındık olduğunun altını çiziyor. Peki fındığın faydaları nelerdir? Neden günde bir avuç fındık tüketmemiz gerekir?

Neden Fındık Tüketmeliyiz 

Fındık ber enerji kaynağıdır. Gün içinde enerji ihtiyacınızı karşalamak için fındık tüketmeye özen göstermelisiniz. Protein deposu olan fındık vücut için gereken proteini karşılar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların fındık yemesi gerekir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderici etkisi olan fındık, yaraların daha kolay iyileşmesini sağlar. Fındıktan yağ da elde edilir. Fındık yağı doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kalp ve damar hastaları fındık yağı tüketmelidir. Fındık yağı kalp krizini önleme özelliğine sahiptir. Fındık yağı böbrek rahatsızlıklarının giderilmesi amacı ile de kullanılır. Kötü kolesterolün düşürülmesi amacı ile de fındık yağı kullanılır.

İçeriğinde bulunan Omega 3 damarları korur ve kan akışını düzenler. A ve E vitamini bakımından zengin olan fındık erken yaşlanmayı engeller. Cilt güzelliğinin anahtarı fındık tüketmektir. B grubu vitaminler bakımından da zengin olan fındık kan yapımını artırır, ruhsal sağlığı korur. Kemiklerin gelişimi ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum fındıkta bol miktarda bulunur. İçerdiği magnezyum sayesinde kas yorgunluğu, kas spazmı, kas yorgunluğu gibi rahatsızlıklara karşı etkili bir ilaç olan fındık lif açısından zengin olduğu için kabızlık probleminin giderilmesinde de kullanılır.

Manganez minerali bulunan fındık sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi yok eder. Kadınların baş belası olan adet ağrıları fındık sayesinde yok edilebilir. Tip 2 diyabet üzerinde olumlu yönde etkisi olan fındık cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. Her faydalı şey fazla tüketildiğinde zarar vermeye başlar. Bu nedenle fındık da fazla tüketilmemelidir.

Kaynak:  Fındık Mucizesi; Fındığın Faydaları Nelerdir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz