APPLE ÇİN’DE BÜYÜK ZAFER KAZANDI!

Apple’ın ülkedeki Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ürünlerini satmasını engelleyen Çin yasağı, bir Çin mahkemesi tarafından iptal edildi. Tüm tartışmayı başlatan şey, Shenzhen Baili Pazarlama Hizmetlerinin yaptığı bir iddianın nedeni, 2014 iPhone modellerinin tasarım patentlerini ihlal etmiş olması. Shenzhen Baili Pazarlama Hizmetlerinin iddiası, Apple’ın üretmiş olduğu iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın Shenzhen Baili şirketinin üretimi olan 100C telefonla aralarındaki çok az fark olması, ve bu telefon modellerini birbirinden ayırmanın çok zor olacağını iddia etmiş ve Fikri Mülkiyet Ofisi, Shenzhen Baili şirketini haklı görmüş ve bunun sonucunda da Apple’ın telefon satışlarının Pekin’de durması kararını vermişti.

Buna karşı Apple ve Zoomflight karşı dava açtı ve Cuma günü Pekin Fikri Mülkiyet Mahkemesi yasağını kaldırdı. Mahkeme, Apple ya da Zoomflight’ın 100C telefonunu ihlal etmediğine karar verdi ve böyle bir ihlalin gerçekleştiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını kaydetti. Buna ek olarak, düzenleyici yasağı emrederken usulüne uygun davranılmadığını ileri sürdü. Hem Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi hem de Shenzhen Baili, itirazın gerekip gerekmediğine dair belli bir süre susma haklarını kullandıkları bildirildi.

Bu, Apple için tam anlamıyla bir zafer değildi.  Teknoloji lideri, Devlet Yenilik Değerlendirme Kurulu’nun, 100c modeli için Shenzhen Baili Pazarlama Hizmetlerine verilen tasarım patentini kaldırmasını talep etti. Apple reddedildiğinde, konuyu mahkemeye çıkardı ve bir kez daha reddedildi. Apple bu kararın temyizini düşünüyor.

Sonuç olarak, mahkemede Apple davayı kazandı ve bir tane de kaybetti. Kazandığı durumsa, Çin’de iPhone 6 ve iPhone 6 Plus‘ı satmalarını engelleyen yasağın kaldırılmış olması.  Kaybedilen durumsa, Shenzhen Baili’nin hala 100c telefonunda bir tasarım patenti sahibi olması. Fakat her iki el cihazını da gösteren fotoğraftan da görüleceği üzere, aralarında çok fazla ortak nokta bulunmuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz