BİLİM ADAMI ROBERT TAYLOR HAYATINI KAYBETTİ

İnternetin ve modern bilgisayarın yaratılmasında etkili olan bir bilgisayar bilimcisi Robert Taylor öldü. Robert Taylor 85 yaşındaydı.

Parkinson hastalığı geçiren Taylor’in oğlu Kurt New York Times’a verdiği demeçte, Taylor‘un Perşembe günü, California’da öldüğünü açıkladı.

Teknoloji dünyası, en önemli yenilikçilerinden birini kaybetti. En iyi ARPAnet’in (internetin öncülü) ustalığı olarak bilinen Robert Taylor, 85 yaşında öldü. 1965’ten 1970’e kadar ABD Askeri İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın direktörü olarak, paylaşılan ağların arkasındaki kavramın öncülüğüne yardım etti. Sürekli terminal değiştirerek ve bir sistemden birden çok şebekeye erişmek istedi. ARPAnet’i uygulamak için ekibe katılan bir çok kredi verilirken, hem projeye zorluyor hem de internetin geleceğini öngören efsanevi bir 1968 denemesi yazmış: hemen hemen her seviyede iletişimi yeniden şekillendirecek geniş ve ademi merkezli bir iletişim ağı kurmuştu.

Bu Taylor‘un tek etkili rolü değildi. Xerox’un etkileyici Palo Alto Araştırma Merkezi’ne gitti; ilk önce en etkin dönemlerinden biri sırasında (önce yönetici olarak, sonra da tam yönetmen olarak) denetledi. PARC, Ethernet teknolojisi, İnternetin erken gelişimi (Ethernet üzerinden ARPANET’e bilgisayarları bağlayarak) ve tabii ki bugün insanlar için kabul gören pencereli görsel bilgi işlem arayüzleri üzerinde yerini aldı.

Dahası, Taylor internetin ahlak temelini atmakta etkili oldu. 1968’de dahi, bağlı geleceğinin yalnızca elit olmayan herkes için açık olması gerektiği savunuyordu. İnternetin hem zararlı hem de yararlı olabileceğinin farkındaydı ve önümüzdeki yıllarda botnet’lerin yükselişini öngörüyordu.

BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ

Taylor, 1999’da “bilgisayar ağları, kişisel bilgisayar ve grafik kullanıcı arayüzü gibi modern bilgi işlem teknolojilerinin geliştirilmesinde vizyon sahibi liderlik için Ulusal Teknoloji ve Yenilik Madalyası” ödülüne layık görüldü.

2004’te o ve diğer PARC araştırmacılarına “ilk pratik ağa bağlı kişisel bilgisayarlar” ın geliştirilmesi için National Academy of Engineering’s Draper Prize layık görüldü.

Taylor 1996’da emekli olmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz