ABD’de olayların karışacağı şimdiden belli. ABD senatosu, halkın büyük tepkisine rağmen internet kullanıcılarının verilerinin paylaşılmasına dair kararı onayladı. Senato, geçtiğimiz yıl Federal İletişim Kurulu(FCC) tarafından internet kullanıcılarının gizliliğini ve verilerinin saklı tutulması, korunması amacıyla düzenlediği ve AT&T, Verizon gibi internet servis sağlayıcılarının, kullanıcıların Web Brower geçmişlerini ve farklı öteki özel bilgilerini, öteki farklı şirketler ile paylaşabilmesinin sadece kullanıcının açık rızasıyla mümkün olduğunu gösterecek geniş bant gizlilik kuralının yürürlükten kaldırılmasını onadı.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yürürlüğe konmuş geniş bant gizlilik kuralları, o dönemde internet serviş sağlayıcılarının, kullanıcıların özel bilgileri;  reklamverenler ve/veya sosyal medya firmalarıyla paylaştığı tezlerinin artması nedeniyle kullanıcılardan sarih onay almadan, bu şekilde paylaşan telekomünikasyon şirketlerinin, yaptırıma tabi tutulması amacıyla hazırlanmıştı. Ancak birkaç gün önce Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, aksi bir karar alarak, bu düzenlemi kaldırdı. Gerekçe olarak ise tüketiciler için artık sıkıcı hale gelmiş olan internet kısıtlamalarına nokta koymak istediklerini söyleyerek kuralın kaldırılması için onam verdiği açıklandı.

Alınmış olunan bu kararın, FFC’nin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir kurum haline geldiği, bu sebepten ötürü de bu kurumu geçmiş yıllarda(Daha önce Demokrat ağırlıktaydı) yapmış olduğu düzenlemelerin bir bir yürürlükten kaldırılmaya başlandığı teziyle, bunun aslında bir politik neden olduğu da iddia edildi. Son olarak ABD Başkanı Donal Trump‘ın bu kaldırım onamını imzalamasıyla birlikte, bu kurallar yürürlükten kaldıracak bu kararın tüketiciler bakımından bir çok tehlike oluşturacağına dikkat çeken Demokrat Ed Markey, internet servis sağlayıcılarının adını ‘Kar için bilgi satanlar’ veya ‘kullanıcı bilgilerini istila edenler’ diye tabirin daha doğru olacağını açıkladı.

İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILARI İÇİN VELİ NİMET

Ed Markey yaptığı açıklamada ” Siz her sabah uyandığınızda hava durumunu yahut haberleri izlerken, servis sağlayıcınızın bilgilerinizi başka şirketlerle paylaşması sonucu şirketler sizin ne zaman uyandığını, ne yapacağınızı, nasıl hissedeceğinizi dahi bilecek” dedi. Senatör Bill Nelson da bu bilgilerin internet servis sağlayıcıları açısından bir mahzen olacağını ve en yüksek fiyatı verenin şirket kullanıcı bilgilerine de sahip olacağını belirtti.

Karara tepkiler çığ gibi büyüyor. Söz konusu karara tepki gösteren bazı senatör ve gizlilik taraftarı sivil toplum kuruluşları daha şimdiden Beyaz Saray’a neredeyse 90.000’e yakında itiraz dilekçesi göndermiş bulunmakta. Daha evvel FCC’nin yapmış olduğu birkaç karara tepki gösteren Facebook ve Google, henüz bu konuya ilişkin bir açıklama yapmasa da, kullanıcıların bundan hoşnut olmayacağı kesin.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz