Tabii ki belirli bir zaman diliminde 2 kattan yüksek kare görüntüleyebilmek oldukça iyi bir haber ancak oldukça limitli enerjisi ve işlem gücü bulunan mobil cihazlar için bu ne kadar iyi bir haber?

Google, Ultra HD ve 30FPS üzeri videolar için geliştirdiği VP9 kodek’i YouTube’da kullanıyor. Bu kodek hem sıkıştırmaya hem de videonun çözümünde harcanan işlem gücünü azaltmaya odaklanıyor (Ufak bir Google aramasıyla h265 gibi pek çok kodek ile performans karşılaştırmalarına ulaşabilirsiniz. Özet: VP9 gayet verimli.)

YouTube 60FPS desteği sunduğu videolar için aynı çözünürlükte farklı FPS seçeneği sunmuyor, o yüzden çok da bilimsel olmayan yöntemle birbirinden tamamen farklı ama aynı uzunlukta olan iki videoyu(1, 2) karşılaştırdım.

youtube-h264-vs-vp9

YouTube’un oldukça agresif sıkıştırmasının sonucundan da görülebileceği üzere 1080p çözünürlükte 25FPS’den, 60FPS’e geçişin ardından veri boyutundaki artış %25 ile %40 arasında değişiyor, %140’lık FPS artışı için gayet kabul edilebilir oranlar.

YouTube’un 60FPS yeniliği için herhangi bir ayar değişikliği ya da uygulama güncellemesi yapmak gerekmiyor, değişiklik sunucu tarafında gerçekleşiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz