Trafiğin işleyişinde şüphesiz en büyük payı önemli noktalara konulan ve uyarı araçları olarak işlev gören trafik lambaları üstleniyor. Peki hayatımızda bu kadar önemli bir yer üstlenen trafik lambalarının tarihçesini hiç merak edeniniz oldu mu? Belki de bu farkındalığı sağlama amacı ile Google tarafından ilk trafik lambasının kurulduğu gün özel bir doodle hazırlandı.

İlk trafik lambası dünyada ilk kez 1868 yılı içerisinde İngiltere‘nin Londra şehrine kurulmuştur. 7 metre uzunluğundaki bu trafik lambaları, sadece kırmızı ve yeşil renkli el fenerli yer alıyor ve dönüşlü olarak yanarak trafiğin kontrol altında tutulabilmesini sağlıyordu. Elektrikli olan ilk lambalar ise 1914’te ABD‘de kullanılmaya başlandı. Türkiye sınırları içindeki ilk trafik lambası ise ancak 1929 yılı içerisinde kullanılmaya başlandı.

Yasa ile de sabitleşen trafik lambaları kurallarının işlemediği yerlerde ilk geçiş hakkı her zaman yayalara verilmiştir. Her ne kadar buna uymayan birçok insan olsa da cezalandırılmadığı aşikar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz