Geçtiğimiz günlerde Raspberry Pi 2 ve MinnowBoard Max için Windows 10 IoT Coresürümünü büyük bir heyecanla kullanıma sunduk. Sürüme genel bir bakış atıyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’den de pek çok firma, Windows 10 IoT Core sürümünü test ederek kendi ekosistemlerinde kullanmak için çalışmalara başladı. Windows 10 IoT Core temelinde küçük ve gömülü sistemleri, ekranlı veya ekransız kullanımlı cihazları hedefleyen kompakt bir Windows sürümü. Windows 10 IoT Core sayesinde çok daha küçük cihazlarda da Windows 10 ‘u çalıştırabiliyoruz.

Nerelerde kullanılır?

Önümüzdeki günlerde ATM’lerde, kiosk’larda, otomatik satış makinelerinde, akıllı ev sistemlerinde ve günlük hayatta pek çok noktada bu cihazları görmemiz muhtemel.

Teknik detaylar

Windows 10 IoT Core sürümü konusundaki bilgileri ve örnek referans projeleri Windows IoT Geliştirme Merkezi’nde  bulabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz devre kartını seçerek, gerekli geliştirme araçlarını indirebilir ve istediğiniz uygulamaları geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Windows 10 IoT Core’u kullanarak uygulama geliştirmek için Windows 10 son sürümü (10240 ve sonrası sürümler) ve Visual Studio 2015’i indirmeniz yeterli. Uygulama geliştirmek için tek yapmanız gereken IoT cihazınız ve geliştirme yaptınız bilgisayarın aynı ağ bağlantısında bulunması yeterli. Cihaz üzerindeki Windows’larda alışık olduğumuz Windows arayüzü bulunmadığı için uygulama geliştirdiğiniz PC’nizden bu cihazları yönetebilirsiniz. Windows 10 PC/Tablet ve telefon için geliştirdiğiniz Universal Windows Platform uygulamalarınızda istediğiniz takdirde farklı arayüzler tanımlayabilirsiniz.

Son sürümü çıkar çıkmaz ben de Raspberry Pi 2 cihazımda Window 10 IoT Core’u test ederek ilk uygulamalarımı geliştirdim, ilk deneyimlerim ise aşağıdaki şekilde oldu:

  • Öncelikle sensörlerle haberleşebilmek için temel elektronik devreler bilgilerinizin olması gerekmekte.
  • Daha öncesinde .NET, C# ve XAML ile uygulama geliştirme deneyimiz varsa çok rahat bir şekilde IoT çözümler geliştirebildiğinizi görebilirsiniz.
  • Windows 10 için özel geliştirdiğiniz Universal Windows Platform uygulamalarınızı direkt olarak IoT cihazlarınızın üzerine yükleyebilmek gerçekten güzel bir deneyim. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kullanım senaryosundaki uyumluluk ve arayüzün (eğer ekran kullanacaksanız) buna uyumlu olarak çalışması.
  • Bulut tarafında Windows IoT Core ile Azure servislerine çok rahat bir şekilde bağlarak, tıpkı Windows mağaza uygulamalarınızda olduğu gibi arkasında Azure olan çözümler geliştirebilirsiniz.
  • Visual Studio ve PowerShell aracılığıyla cihaza kolay bir şekilde uygulamanızı yükleyebilir ve cihaz yönetim/konfigurasyonu yapabiliyorsunuz.

Kaynak: http://blog.microsoft.com.tr

Daha fazla detay için: blogs.windows.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz