İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında sürücüsüz otomobiller uzun süredir hayalini kurduğumuz bir teknoloji olmakla kaldı. Google’ın ilk sürücüsüz otomobil denemeleri hepimizi heyecanlandırmaya yetti. Şimdi sırada Tesla var.

Tesla’nın kurucu CEO’su Elon Musk, 5 sene içerisinde Tesla’nın sürücüsüz otomobillerini tanıtacağını müjdeledi. Elektrikli otomobil denilince akla gelen ilk marka olan Tesla yaptığı açıklamada henüz daha elektrikli ve sürücüsüz otomobillerin çok geliştirilmeye açık olduğunu vurguladı. Sürücüsüz otomobiller çevrelerindeki nesneleri algılamak için radar sistemleri ve kameralar kullanıyor. Otomobiller bu teknolojiler ile nesneleri tam olarak tanıyamıyor ve yazılımsal olarak henüz işin çok başındalar. Google bu konuda oldukça ilerlemiş durumda, Kaliforniya eyaletinde sürücüsüz otomobil ile deneme yapma izni alan Google testlerden oldukça başarılı sonuçlar elde etmeyi başardı. Yakın bir tarihte Mercedes ve Audi bu izni alarak kendi testlerine başlayacaklar.

Elektrikli ve sürücüsüz otomobillerin önündeki bir başka engel pil ve kanunlar. Pil dolum istasyonları, pil kiralama gibi çözülmesi gereken sorunlar hala mevcut. Evde klasik bir priz ile çok çok yavaş şarj olan elektrikli otomobiller için hızlı şarj istasyonları şart.

Elektrikli otomobillerin bir başka sorunu ise kanunda bulunan boşluklar ve teşvik vergilerin olmayışı. Pil vergisi ve pil kirası ücretleri yüzünden henüz çok cezbedici olmayan elektrikli otomobiller sürücüsüz olduğunda ise özellikle ülkemizde çok ciddi kanunlar ile karşılaşacaktır.

Tesla, elinde bulundurduğu patentler ve geçtiğimiz yıllarda edindiği tecrübeler ile bu iki teknolojiyi olabilecek en iyi ve verimli bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Tesla’nın CEO’sunun belirttiği gibi 2020 yılında tüm otomobil üreticilerinin elektrikli ve sürücüsüz modelleri görücüye çıkacak ve artık hayatımızın bir parçası haline gelecektir. Sürücüsüz otomobiller sayesinde araç kullanırken harcadığımız zamanı çok daha verimli bir şekilde kullanabileceğiz, aynı şekilde park sorunumuz çözülecek gibi duruyor.

Google ve Tesla kısa süre içerisinde testleri bir ileri noktaya taşıyacak bakalım diğer otomobil üreticileri sürücüsüz otomobil çalışmalarına nasıl devam edicek hep birlikte göreceğiz.

Paylaş
Önceki İçerikİstanbul Üniversitesi Öğrencileri Elektrikli Otomobil Üretti
Sonraki İçerikWall Street’de Alibaba Rüzgarı
Sansal Gencay
01.01.1976 giresun bulancak doğumluyum orta ve liseyi orda okudum doğu akdenizde işletme bölümünü bitirdim askerliğimi kısa dönem yaptıktan sonra şuanda kıbrısta kendi işyerimde ekinox computer bilişim teknolojileri a.ş de yöneticilik yapıyorum teknoloji sende sitesininde ortağıyım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz