Milliyet’te yer alan habere göre: Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 büyüyerek 11,2 milyar liralık ciroya ulaştı.

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 büyüyerek 11,2 milyar liralık ciroya ulaştı.

GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yılın 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri oldu, toplam pazar bu döneme göre adet bazında yüzde 0,8 küçüldü.

11,2 MİLYAR LİRALIK CİRO

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 büyüyerek 11,2 milyar liralık ciro elde etti. Telekom pazarı 2015’te 2014’e göre yüzde 27 büyüme göstererek 17,3 milyar lira ciro sağladı.

Akıllı telefonlardaki yüzde 29’luk büyüme ciro artışının ana sebebi oldu Bilişim teknolojileri sektörü geçen yıl cirosal olarak yüzde 2,5 daraldı.

Beyaz eşya sektör cirosu ise 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13’lük büyümeyle 9,04 milyar liraya ulaştı. Görüntüleme sektörü de geçen yılın son çeyreğinde, 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 24 küçüldü.

Türk insanı en fazla harcamayı cep telefonuna yapıyor. Gfk TEMAX verilerine göre, telekom pazarı geçen yıl yüzde 27 büyüdü ve 17.3 milyar lira ciro sağladı. Akıllı telefonlardaki yüzde 29’luk büyüme ciro artışının ana sebebi oldu. Beyaz eşyanın cirosu ise 9 milyar liraya ulaştı
Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 büyüyerek 11.2 milyar liralık ciroya ulaştı. GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri oldu, toplam pazar bu döneme göre adet bazında yüzde 0.8 küçüldü.
Büyümeye devam
Telekom pazarı 2015’te 2014’e göre yüzde 27 büyüme göstererek 17.3 milyar lira ciro sağladı. Akıllı telefonlardaki yüzde 29’luk büyüme ciro artışının ana sebebi oldu. Telekom pazarı 2015 yılının son çeyreğinde de yıl genelindeki büyümeye paralel bir görüntü sergiledi ve 2014 son çeyreğe göre yüzde 27 büyüyerek 5 milyar TL ciroya ulaştı.
Beyaz eşya sektör cirosu ise 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13’lük büyümeyle 9.04 milyar liraya ulaştı. Beyaz eşya sektör cirosu  2014 yılı 4. çeyreğe göre yüzde 0.2’lik büyüme ile 2.13 milyar TL’ye ulaştı.
Tablette küçülme
Tabletler ise 2015 yılında küçülmeye başladı, pazar doygunluğa ulaştı. Tablet ortalama birim fiyatları yıl genelinde düşmeye devam etmekle birlikte oyuncu sayısında kayda değer bir konsolidasyon gerçekleşmedi. Taşınabilir bilgisayarlardaki sektörel daralma 2015 yılında yavaşladı. 2015 sonlarına doğru ikisi bir arada ürünlerin trendlerinde küçük de olsa artma görülmeye başladı. 2015 yılında taşınabilir bilgisayarlardaki küçülme yavaşladı.
Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü 2014 ve 2015 dördüncü çeyrekler karşılaştırıldığında de cirosal olarak yüzde 9.4 büyüme sağladı. Bir önceki seneyle karşılaştırıldığında, 2015 yıl toplamında ise cirosal olarak yüzde 2.6 büyüdü.
En çok büyüyen kategori fırın
Dört büyük beyaz eşya 2015 yılında çift haneli büyüme başarısı sağlarken fırın yüzde 16 ile en çok büyüyen kategori oldu. Fırın kategorisinde ankastre ürünler çift haneli büyüdü. Fırını çamaşır makineleri 15 büyüme ile takip etti. Yılın son çeyreğinde ise fırın ve çamaşır makineleri tek haneli büyüme başarısı sağladı fakat bulaşık makinesi ve buzdolapları 2014 son çeyreğe göre küçüldü.
Aletler küçük, ciro büyük!
Küçük ev aletleri sektörü cirosal olarak yüzde 12.2’lik bir büyüme gösterdi ve 1 milyar TL ciro üretti. Hem adette hem ciroda büyüyen ürün grupları sıcak içecek makineleri, tıraş makineleri ve tost makineleri oldu.
Cirosal olarak en iyi performanslar sırası ile tıraş makineleri, elektrik süpürgeleri, ekmek yapma makineleri, sıcak içecek hazırlama makineleri, gıda hazırlama makineleri, tost makineleri ve su ısıtıcılarına ait.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz