Günlük hayatımızda hepimiz cep telefonu kullanıyoruz. Hatta öyle ki artık tüm işlemlerimizi cep telefonlarımız aracılığıyla yapıyoruz. Bunun yanında günümüzde cep telefonlarımız akıllı uygulamalar sayesinde birer eğlence kutusu haline geldi. Artık hepimiz cep telefonumuzdan oyunlar oynuyor, film ve video izliyor, müzik dinliyor, internete giriyor ve bunun gibi pek çok işlemi telefonlarımızdan gerçekleştiriyoruz. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle akıllı uygulamalar ile tanıştık. Birçoğunu ücretsiz olarak kullanabildiğimiz bu uygulamalar sayesinde tüm işlerimiz çok daha kolay hale geldi. Örneğin bankacılık işlemleri için kullandığım bankanın mobil uygulamasını indirip kullanmaya başladığımda tek bir dokunuşla bankanın internet bankacılığı şubesine bağlanabiliyorum. Bu sayede zamandan tasarruf etmiş ve işlemlerimi hızlı bir şekilde halletmiş oluyorum. Bu tür uygulamaların hepimizin hayatını kolaylaştırdığı bir gerçek.

Akıllı telefonlar için örneğini verdiğimiz şekilde kullanılabilecek farklı alanlarda milyonlarca uygulama mevcuttur. Yukarda bahsettiğimiz gibi artık insanlar cep telefonlarından videolar ve filmler izlemekte ve müzik dinlemektedirler. İşte bu yüzden cep telefonu aracılığıyla kolayca film ve videolar izleyebilmek ve müzik dinleyebilmek için kullanıcıların bu beklentilerinin karşılanması için üretilmiş birçok uygulama mevcut. Ben bu yazımda cep telefonu aracılığıyla müzik bulmak için kullanılan bir uygulama olan Shazam’ı tanıtmaya çalışacağım. Bu uygulamayı kısaca tanıtmak gerekirse Shazam cep telefonunuza dinlettiğiniz şarkının kimin olduğunu bulmanıza yarayan son derece kullanışlı bir uygulama. Bu uygulamayı kullanmak ise oldukça kolay. Önce bu uygulamayı herhangi bir uygulama sitesinden indirip cep telefonunuza bu uygulamayı kuruyorsunuz. Akıllı telefonunuza shazam uygulamasını indirdikten sonra ise uygulamayı açıp ana ekranda yer alan ‘Touch to Shazam’ yazısının altında yer alan kısmı tıklıyorsunuz. Shazam uygulamasında yer alan bu ana ekrana tıkladıktan sonra bulmak istediğiniz müziği dinletiyor ya da söylüyorsunuz. Sonrasında ise bu uygulama 10 saniye içerisinde kendisine dinletilen şarkının kime ait olduğunu buluyor. Oldukça şaşırtıcı olan bu uygulama sayesinde artık şöyle bir şarkı vardı, bu şarkı kimindi gibi sorularınıza anında cevap bulabiliyorsunuz. Ayrıca Shazam şarkının kime ait olduğunu bulmakta kalmıyor, şarkının youtube linkini ve satın alma linkini de buluyor. Bu sayede sanatçılar açısından da oldukça faydalı bir uygulama. Zira Shazam’ın bu özelliği ile elektronik ortamdaki albüm satışları artmış durumda. Sahip olduğu bu özellik sayesinde Shazam, 2012 yılında 300 milyon dolarlık dijital müzik satışı yaptırmıştır. Sadece bu özelliği yüzünden bile yatırımcıların da dikkatlerini çekmeyi başaran bu uygulama, gelişimini son derece hızlı bir şekilde devam ettirmektedir.

Shazam uygulamasının dünya çapında 300 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır. Görüldüğü gibi uygulama sahip olduğu özellikler nedeniyle çok geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca bu uygulamanın android,  iphone ve BlackBerry gibi işletim sistemlerinin hepsinde çalışıyor olması da kullanımının bu kadar yaygınlaşmasında en büyük etkenlerden birisidir. Ayrıca Shazam uygulaması facebook ile de uyumlu olarak çalışmaktadır. Uygulama açıldığında facebook ile bağlan seçeneğini seçerseniz facebookta yer alan arkadaşlarınızın hangi şarkıları bulduklarını da görebiliyorsunuz. Shazam uygulamasının bu kadar çok yaygınlaşmasında hiç kuşkusuz facebook ile uyumlu çalışmasının etkisi büyüktür. Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımıza giren akıllı telefonlar ve bu telefonlarda kullandığımız uygulamalar önümüzdeki dönemlerde daha da artacak gibi görünüyor. Kanaatimce bu konuda ilerleyen dönemlerde artık ses komutları ile çalıştırabildiğimiz telefonlarımız olacak. Tabi ki bu durdurma telefonlarımızda kullandığımız uygulamaları da yine ses komutları ile kullanmaya başlayacağız. Teknolojinin hayatımıza kazandıracağı yenilikleri herkes gibi ben de merakla bekliyorum.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz