TATLI SORGUM İLE BİYOETANOL ÜRETİLDİ

Özel İlgi Anadolu Lisesin’de okumakta olan 9. sınıf lise öğrencisi olan, Osman Bengisu, öğretmenleri tarafından gelen teşvikle, bazı araştırmalara girişti.  Araştırmalar sonucunda, sapları hayvan, tohumları ise kuş yemi ve kağıt imalatında da kullanılmakta olan tatlı sorgum ( Şeker Sorgumu) bitkisinden biyoetanol elde edilmesi için çalışmalara başladı.

Öğretmenleriyle birlikte tatlı sorgum bitkisini yetiştiren Osman Bengisu, üremiş olduğu bu bitkilerin suyunu çıkardıktan sonra bazı işlemlerden geçirdikten sonra biyoetanol elde etmeyi başardı.

BU PROJEDEKİ AMACIM BİR NEBZE DE OLSA TÜRKİYE’YE KATKI SAĞLAMAK

Osman Bengisu, üretmiş olduğu biyoetanol ile bir motosikleti çalıştırmayı başardı. Bengisu, bu projedeki amacının bir nebze de olsa Türkiye enerjisine katkı sağlamak olduğunu dile getrdi. Öğretmenlerinin desteğini alarak yapmış olduğu bu projeyi anlatan Bengisu, şunları kaydetti:

”Ziraat mühendisleriyle yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda şeker sorgumundan benzinin ham maddesi olan biyoetanol üretebileceğimizi öğrendik. Ardından geçen yıl tatlı sorgum bitkisinin tam 6 çeşidini temin ettik ve ektik. Ardından elimizde bulunan bu bitkileri analizini yapmaya başladık. Bitkinin tamamen parçalara ayrılması için, içerisinde birçok sıvının bulunmuş olduğu bir ortamda bekletmeye başladık. Parçalanmanın ardından içerisine maya ekleyerek biyoetanol üretimini başardık” Özel İlgi Anadolu Lisesi biyoloji öğretmeni Ahmet Kalalı da, bu projenin amacının Şanlıurfa ve ülkemize katkıda bulunabilecek bir yakıt kaynağını ortaya çıkartmak olduğunu belirtti.

”TÜRKİYE ARAZİLERİNİN DÖRTTE BİR KISIMLIK BÖLÜMÜNE BU BİTKİ EKİLMESİ HALİNDE, BENZİN İHTİYACINI KARŞILANIR”

Yaklaşık olarak 300-500 dönüm gibi bir alandan, yaklaşık olarak 300-500 litre biyoetanol üretiminin yapılacağını anlatan Kalalı, ” Türiye’deki arazilerin 1/4 arazilerine bu bitkileri ektiğimiz takdirde, Türkiye’deki benzin ihtiyacının karşılanacağını belirtti. LPG gibi araçların biyoetanol ile çalıştırılabileceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz