ABD Ulusal Uzay Ajansı NASA, 14 Aralık tarihinde yeni astronot alımı yapacaklarını duyurduklarından beri toplam 18 bin 300 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Bu kadar başvuruyu değerlendirmenin zor bir iş olduğunu belirten NASA Uçuş Operasyonları Direktörü Brian Kelly, “Ancak çok sayıda insanın NASA görevlerinin parçası olmak istemesi gerçekten cesaret verici bir gelişme. Yetenekli adaylarla tanışmak için sabırsızlanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

18 bin 300 başvuru alındığı Astronotluk sınıfına alınacak kişi sayısı en fazla 14 Amerikalı olacak. 1978 yılında açılan sınıfa 8 bin kişi başvurmuştu. Rekor başvuruda sosyal medyadaki reklamların olduğu belirtiliyor. NASA listedeki kişilerin değerlendirme sürecinin bir buçuk yılı alacağını duyurdu. Adayların sahip olması gereken özellikler ise oldukça basit. NASA bünyesinde astronot olmak isteyen uzay gönüllülerinin bilim, matematik ya da mühendislik alanında lisans eğitimine sahip Amerikan vatandaşı olmaları gerekiyor.

Eski bir NASA uzay gemisi amiri olan NASA idarecisi Charles Bolden, “Farklı geçmişlere sahip çok sayıda Amerikalının kişisel olarak Mars yolculuğuna katkı sağlamak istemesi benim için sürpriz olmadı.” dedi. Sınıfa yeni alınacak adaylar tıpkı 2013 yılında seçilenler gibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na kapsüllerle gönderilmek için eğitilecek. Kapsüller NASA, Space X ve Boeing tarafından geliştirilecek. NASA, Mars’a 2030 yılında astronot göndermeyi planlıyor. 2 aylık başvuru süreci perşembe günü son buldu. İlk astronot sınıfı 1959 yılında seçilen Merkür 7 grubuydu.

Kaynak: Türkiye

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz