Qualcomm ve Apple yine karşı karşıya!

Apple, bu yılın başlarında Qualcomm’ı bir dizi dava ile vurduktan sonra, Apple’a hemen karşılık verdi. Qualcomm bugün, Apple’ın California’daki Güney Bölgesinde açtığı dava için Yanıtlar ve İtirazlarını sundu. Dava ile ilgili tüm ayrıntılar, Qualcomm tarafından yayımlanmış 139 sayfalık bir belgede (PDF) okunabilir; ancak şirketin Apple’ın iPhone 7 telefonlarında Qualcomm Chip’inin kasıtlı olarak kullanmadığı iddiası da ileri sürüldü. İddiaya göre, Apple’ın Qualcomm işlemcili iPhone 7’lerin potansiyel olarak full performans sağlamasına izin vermediğini, hem de bu telefonların üstün performanslarının görünmesini engellediğini ileri sürdü. Toplmada 5 çeşit konuda dava açıldı.

Qualcomm, Apple’ın “Qualcomm yongasetlerinin bazı yüksek performans özelliklerini (tüketicilerin Qualcomm yeniliklerinin tümünden memnun kalmamalarını sağlayan) iPhone 7 için kullanmadığını ve Qualcomm iPhone’ların Intel iPhone’lardan daha iyi performans gösterdiğini” belirtti.

Şirket ayrıca, Apple‘ın müşterilerine “Qualcomm yongasetlerine sahip olan iPhone’ların Intel’in yonga setleri ile iPhone’lardan ne kadar fazla performans gösterdiğini” gösteremediğini belirtti. Qualcomm, beş çeşit davanın biri olan, Apple’ın Intel ve Qualcomm iPhone’ları birleştirerek Qualcomm’un “Qualcomm destekli iPhone’ların üstün performansı hakkında genel bir karşılaştırma yapmasını” engelledi.

Dava dosyasındaki diğer şikayetlerde, Apple’ın Qualcomm ile anlaşmalar ve müzakereleri ihlal ettiği, bazı pazardaki gerçekleri yanlış göstererek şirkete yapılan saldırıları teşvik ettiği ve Qualcomm’un diğer şirketler ile mevcut sözleşmelerine müdahale ettiği iddiaları yer aldı.

Aslında Qualcomm hakkında sarfedilen bu iddiaların kısa bir özeti, firmanın bulunduğu alanda tekel olma gayreti düşüncesinde toplanıyor. Yapılan iddialara göre şirket, karşısında oluşabilecek rekabeti önlemek adına üretmiş olduğu ürünleri satmış olduğu şirketleri anlaşmaya mecbur bırakarak, rakip olan şirketlerin çözümünü kullanamamasını istemekte. Bu arada yüksek lisans ücretleri ile satılan, her ürününde bellir bir yüzdelik payı da istemekte. Qualcomm açısından bu sarfedilenler iddiadan da öte, çünkü şirkete 2015 yılında Çin tarafından haksız rekabet sebebiyle, 1 milyar dolar cezaya hükmedilmişti. Geçtiğimiz yıl ise 853 milyon dolarlık tazminat cezası, aynı sebepteki ceza Güney Koreden gelmişti.

Tim Cook, iki şirketin birlikte çalıştıktan sonra kendisinin ve şirketinin “başka bir yol izlemediğini” söyleyerek, Apple‘ın “başka çaresi yok” ama Qualcomm‘u dava etmesi gerektiğini söyledi.

Apple‘ın Qualcomm‘a karşı patent davası bu yıl ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde patent almış ve patent kullanımından büyük ölçüde aşırı ücret alınırken savunarak çip imalatçısından 1 milyar dolar talep etmişti.

Qualcomm, bugünkü görüşmelerde “çeşitli sözleşmelerdeki sözlerini reddetti” ve “Apple’ın iPhone ve iPad parçaları üreticileri ile olan anlaşmalara müdahale etmesini durdurmak” için Apple‘dan tazminat talep ettiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz