Çünkü bir masaüstü bilgisayarına göre notebook daha az donanımsal eklerden oluşur.Ekran ise kasaya ilave etmek sureti ile dahil olması notebook arızaları içinde en fazla sorun olarak karşımıza çıkan arızadır.

Notebooklarda yaşanan ekran sorunları nelerdir bir göz atalım. En yoğun ekran şikayetleri;

  • Ekrandaki görüntü bulanık, uzamış veya metinde karışılık var.
  • Ekranda normade soru yok ancak yüksek grafik gereksinimi duyulan durumlarda görüntü bozuluyor.
  • Harici bir ekran bağlandığında ekrandaki görüntü küçülüyor
  • Görüntüde titreme ve çizgiler oluştu
  • Ekranda görüntü yok
  • Ekran Karardı.
  • Laptop çalışıyor fakat ekrana görüntü gelmiyor.
  • Notebook hasar gördü ve ekran kırıldı

Gibi daha birçok şikayet sıralayabiliriz. Bilindiği gibi notebook ekranları çok hassas bir yapıya sahiptir. Ani bir darbe veya düşme gibi durumlarda hasar gören ekranların tamiri için çeşitli yöntemler vardır.

Ekran Sorunları Çözüm Yolları

Ekran görüntüsü ile ilgili sorunlar varsa genellikle ilk olarak ekran görüntüsü çözünürlük ayarları yapılmalı, düzelmeyen durumlarda grafik sürücüsü güncelleştirilmesi tavsiye olunur.Bu işlemler işe yaramadığı durumlarda BIOS ayarlarına başvurulabilir.  Yüksek çözünürlülük isteyen oyun ve program kullanımında aynı yönemizlenebilir yada oyunun grafik ayarları düşürülebilir. Bir diğer çözüm ise ekra kartının değiştirilmesi ve özellikleri daha yüksek bir ekran kartı takılması ile çözümlenebilir. Farklı bir ekran bağlandığında önce notebook ekran ayarlarını düzenlemeniz gerekmekte. Akabinde bağlantı tekrar yapılır ve sorun çözülür.

Ekranda oluşan çizikler, ekran kararması, geçici görüntü gitmesi gibi sorunlar ekran kartı güncellemesi ile çözümlenebilir. Ancak bu şekilde çözülmeyen durumlarda ekran değiştirilmesi gerekmektedir.

Notebook ekran değişimi  gereksinimi öncelikle hasar gören ekranlar için ilk tercih edilecek yöntemdir. Kırılan, çizilen, kopan ekranlar mutlaka değiştirme yöntemi ile tamir edilebilir.

Ancak her donanmsal sorun ekranın değişimini gerektirmez. Öncelikle sorunun tespiti için teknik servise başvurulmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz