Bir makinenin tasarımı sırasında benzer işlevi yerine getirecek elemanlar her defasında yeni baştan boyutlandırılamazlar. Tekniğin gelişim süreci içinde fonksiyonel yönden her alanda kullanılan parçalar standartlaştırılır, boyutları ve diğer bazı özellikleri herkes için bağlayıcı olacak şekilde tespit edilir. Örneğin cıvatalar. Bunlar ulusal ya da uluslararası kurumlar tarafından Norm veya Standart adı altında ilan edilerek duyurulur.

Türk Standartları: TS
Alman Standartları: DIN
Avrupa Standartları: EN
Uluslararası Standartlar: ISO

Norm-Standart belirlemedeki amaç bilimsel, teknik, ekonomik ve idari alanlarda tanım, ürün, kural, yöntem birliği sağlamaktır. Standartlaşma sayesinde benzer ürünler aynı boyutta, dolayısıyla seri üretim olabileceği için ekonomiklik, tasarımın her aşamasında da çizimden montaja kadar büyük kolaylık sağlanır.

Normlar-standartlar sadece makine elemanlarında veya teknik yaşama hitap etmez, yaşamımızın her alanını ilgilendiren normlar vardır. Semboller, işaret, ad, ve tanımları içeren normlar, parçaların boyutlarını belirleyen boyut normları, kontrol, muayene, ölçü, emniyet normları gibi.

Normlar ulusal ve uluslararası normlar olarak iki ana gruba ayrılır. Ülkemizde de kabul gören en eski normların başında Alman Endüstri Normları DIN gelir. Ülkemizde ise 1960 yılında Türk Standartlar Enstitüsü kurulmuştur. Tüm alanlarda standart belirleme görevi bu kuruma aittir. Ulusal standartlarımız TS kısaltması ile ifade edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz