Cep telefonları artık neredeyse tüm insanlar tarafından kullanılan bir cihazdır. Çünkü cep telefonları aracılığıyla birçok işlemimizi gerçekleştirebiliyoruz. Bu nedenle de cep telefonu olmayan insan sayısı oldukça azdır. Özellikle akıllı telefonların piyasaya çıkmasıyla birlikte cep telefonu kullananların sayısında çok ciddi artış meydana gelmiştir. İnsanlar akıllı telefonlara böylesine ilgi gösterdikleri için akıllı telefon piyasasında hemen her yıl yeni modeller görücüye çıkmaktadır.

Bu yazımda size akıllı telefonlar arasında oldukça farklı bir yere sahip olan iki telefonun özelliklerinden bahsedeceğim. Size anlatacağım telefonlar Motorola Moto X ve Nokia Lumia 930. Dokunmatik ekranlı telefonlar ortada yokken cep telefonu piyasasının lideri konumunda olan Nokia şirketi ile o dönemler cep telefonu pazarında oldukça önemli bir yere sahip olan Motorola şirketi tarafından üretilen bu telefonların özelliklerine göz atmak gerekmektedir.

  • Motorola Moto X, diğer tüm cep telefonu modellerinde olduğu gibi Android işletim sistemini kullanmaktadır. Oysa Nokia Lumia 930 Windows işletim sistemini kullanmaktadır.

 

  • Motorola Moto X 144 gram ağırlığında ve 10 mm kalınlığına iken Nokia Lumia 930 167 gram ağırlığında ve 9.8 mm kalınlığındadır.

 

  • Motorola Moto X 5.2 inçlik oldukça büyük ekranı ile göze çarpmaktadır. Ancak Nokia Lumia 930 da 5 inçlik ekranı ile geri kalmamaktadır. Moto X 1080×1920 piksel çözünürlükte ve 424 ppi yoğunlukta bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Nokia Lumia 930 ise 1080×1920 piksel çözünürlükte ve 441 ppi yoğunlukta görüntü kalitesi sunmaktadır.

 

  • Cep telefonlarında en önemli özelliklerden birisi de kameralardır. Çünkü günümüzde artık cep telefonları fotoğraf makinesi kalitesinde fotoğraflar çekebilmektedirler. Moto X sahip olduğu 13 Megapiksellik kamera çözünürlüğü ile hizmet verirken Nokia Lumia 930, 20 Megapiksellik kamerası ile göz doldurmaktadır. Ancak iki telefon arasındaki arka kameralar açısından ortaya çıkan fark ön kameralarda bir nebze olsun kapanmaktadır. Çünkü Moto X’in ön tarafında 2 Megapiksel çözünürlüğe sahip bir kamera bulunmaktadır. Nokia Lumia 930’da ise ön tarafta 1.2 Megapiksel çözünürlüğe sahip bir kamera bulunmaktadır. Bu nedenle de her iki telefonda da son derece net bir şekilde fotoğraf çekilip internete koymak mümkün hale gelmektedir. Ayrıca her iki telefonun da kamerası son derece üstün özelliklere sahip olduğu için bu kameralarla oldukça kaliteli video çekimleri yapmak mümkündür. Ancak Moto X, video çekme konusunda Lumia 930’un bir adım önündedir. Çünkü Moto X’te 4K teknolojisi ile çekim yapabilme imkanı vardır. Bu nedenle de video çekimi konusunda diğer tarafın iyi olduğu gibi bir sonuç çıkacaktır ortaya.

 

  • Son olarak Moto X 2300 mAh bataryaya sahipken Nokia Lumia 930, 2420 mAh bataryaya sahiptir. Bu durumda Nokia Lumia 930’un şarjının daha uzun süre gittiğini söyleyebilirim.

 

Bahsettiğim özellikler bu iki telefonun temel özellikleridir. Tabi ki her iki telefonda da çeşitli kişiselleştirilmiş özellik bulunmaktadır. Ancak kullanıcılar genellikle bu temel özelliklere bakarak seçimlerini yapmaktadırlar. Bu nedenle ben de yazımda bu iki telefonun temel özelliklerine yer verdim. İncelemesini yaptığım bu iki telefondan bence Motorola Moto X daha üstün özelliklere sahip. Çünkü sahip olduğu özellikler Lumia 930’dan çok daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.

Akıllı telefon piyasasında rekabet doludizgin devam ediyor. Bu nedenle de firmalar her yıl yeni bir akıllı telefon modelinin tanıtımını yapıyorlar. Bu nedenle de önümüzdeki günlerde akıllı telefonlarda yaşanacak gelişmeleri ben de yakından takip edeceğim.

               

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz