2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu için oy kullanma işlemi ne zaman başlayacak?

Türkiye’nin Lefkoşa’da bulunan Büyükelçiliği, Türkiyede yapılacak olan 2017 Anayasa Değişikliği referandumu için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 5-9 nisan tarihler arasında, haftasonları da dahil olmak üzere, 09.00-21.00 saatleri aralığında 20 Temmuz Fen Lisesinde kurulacak olan sandıklara giderek oy kullanabilecekleri bildirildi.

Türkiye’nin Lefkoşa’da bulunan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklama:

TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay: ” Vatandaşlarımızın gelmeden önce, beraberlerinde nüfus cüzdanlarını getirmelerini, bunun mümkün olmadığı durumlarda, fotoğraf ile TC kimlik numaralarının olduğu resmi mühürlü belgelerle gelebilirler.” dedi (Örneğin Evllilik Cüzdanı)

KKTC’de ikamet etmekte olan TC vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılacak olan 16 Nisanda’ki anayasa değişikliği referandumu için, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da bulunan 20 Temmuz Fen Lisesine giderek sandıklarda oy kullanabilecekler.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC’de bulunan TC vatandaşlarının 5-9 tarihleri arasında, yerel saat ile 09:00-21:00 saatleri aralığında 20 Temmuz Fen Lisesine gidip oy kullanılabilineceğini söyledi.

Başkent’te 5 ve 9 Nisan tarihlerinde toplam 15 sandığın bulunacağını söyleyen Büyükelçi Derya Kanbay, ”Vatandaşlarımızın gelmeden önce, beraberlerinde nüfus cüzdanlarını getirmelerini, bunun mümkün olmadığı durumlarda, fotoğraf ile TC kimlik numaralarının olduğu resmi mühürlü belgelerle gelebilirler.” dedi

– “Tüm yurt dışı tek bir seçim bölgesine dönüştürüldü”

Kanbay, 2017 anayasa değişikliği kapsamında, oy verme sistemindeki yeni bir uygulamaya değinerek şunları aktardı:

”Yeni bir uygulamayla bütün yurt dışı, tek bir seçim bölgesi gibi olacak. Bundan önce sadece bulunduğu bölgenin bulundukları temsilciliklerin sandıklarına gidilerek oy kullanılmaktaydı. Dolayısıyla artık belli yerde oy kullanmak için, oranın konsolosluğun görev bölgesinde ikamet ediyor olmak zorunlu değil. Yurt dışı kütüğünde bulunan her vatandaşımız, yurt dışındaki herhangi bir seçim merkezinde oy kullanabilecek. Örnek olarak KKTC‘de ikamet eden bir vatandaş, İngiltere’ye gitmişse, oranın oy kullanma zamanında, herhangi bir başkonsolosluğun sandıklarına giderek oy kullanabilecek. Buradaki kritik nokta, yurt dışı seçmen olarak kayıtlı olmanız.”

Vatandaşların, dilerlerse gümrük kapılarında da oy kullanabileceklerini söyleyen Kanbay, YSK hangi gümrük kapılarında oy kullanabileceğinizi YSK duyurduğunu söyledi.

Büyükelçi Derya Kanbay, KKTC‘de ikamet eden TC vatandaşlarının başkent Lefkoşa’da bulunan Büyükelçilik binasının hemen yakınında bulunan 20 Temmuz Fen Lisesi’nin salonunda kurulacak 15 sandığını, tümünün hazırlıklarının bittiğini söyleyerek, oy vermek için gelecek olan ve sandık’ta görevde bulunacak olan vatandaşlar için, en uygun ve refah koşulların sağlanması için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

– “Yurt dışında oy sayımı olmayacak”

İlgili mevzuattaki hükümlere göre, kullanılan oyların uygun bir şekilde sandık başkanları eşliğinde mühürlenerek, başkent Lefkoşa’daki bir odada saklanacağını belirten Kanbay, ” Oy verme sürecinin bitiminden sonra bütün oylar, açılmadan 4 kurye arkadaşla birlikte, 19 Nisan’da Türkiye’ye gönderilecek. Yurt dışında oy sayılmayacak” dedi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz