CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’ vaadini noterden onaylatınca, vergi borcu doğdu. Taahhütnamede meblağın matematiksel olarak hesaplanabilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun 1.7 milyon Damga Vergisi ödemesi gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’ vaadini noterden onaylatınca, vergi borcu doğdu. Taahhütnamede meblağın matematiksel olarak hesaplanabilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun 1.7 milyon Damga Vergisi ödemesi gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’ vaadini noterden onaylatınca, 1.7 milyon liralık vergi yükümlülüğü altına girdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilmesi” konusundaki Ankara 3. Noterliğinde 23 Mart tarih ve 02999 sayı ile vermiş olduğu taahhütname esas itibariyle vergisel yönü de bulunan bir belge. Aynı zamanda hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu ise olayın bu kısmını atlayarak,yaklaşık 50 lira noter masrafı ödedi. Kılıçdaroğlu’nun taahhütnamesi için ayrıca 1.7 milyon lira Damga Vergisi Ödemesi gerekiyor.
Nasıl mı?

KANUNDA AÇIKCA BELİRTİLİYOR

Damga Vergisi Kanunu’nda taahhütnamelerin damga vergisine tabi olduğu belirtiliyor. Hangi kağıtların taahhütname sayılarak damga vergisine tabi olacağı konusunda ortaya çıkan ihtilafları Maliye Bakanlığı sirküler ya da özelgeler aracılığıyla açıklıyor.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. (1) sayılı tablonun I-A-1 numaralı ayrımına göre belli parayı ihtiva eden taahhütnameler binde 9.48 oranında damga vergisine tabidir.

Taahhütnameler, özel veya kamusal ilişkiler çerçevesinde tarafların ifa etmeyi kabul ettikleri edimleri ve söz konusu edimlerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak müeyyideleri içeren belgelerdir. Damga Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve her hangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne göre taahhütname, bir şeyi yapmayı üstüne aldığını bildiren yazılı kağıttır. Taahhütname mukavelenameden farklı olarak tek taraflı bir belge olup tek tarafın imzasını ihtiva etmektedir. Yani, kişinin bu yönde bir taahhütte bulunması yeterlidir.

Taahhütnamelerin Damga Vergisi’ne tabi olabilmesi için imzalanması veya imza yerine geçen bir işaret konarak düzenlenmesi ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilmesi şarttır. İşte bu noktada Kemal Kılıçdaroğlu tarafından noter nezdinde taahhütname düzenlenmesiyle Damga Vergisi doğdu.

HESAPLAMA YAPILABİLİR

Maliye Bakanlığı tarafından verilen görüşlerde ve yargı kararlarında da bir kağıdın (taahhütnamenin) nispi olarak damga vergisine tabi olabilmesi için vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yani sözleşmenin imzalandığı tarihte, kağıtta parasal bir büyüklüğün açıkça yer alması veya matematiksel olarak bir meblağın hesaplanmasına olanak sağlayan rakamların ve bilgilerin bulunması gerekmektedir. Yani Kemal Kılıçdaroğlu’nun taahhütnamesinde bir rakam yer almamakla birlikte hesaplama yapılmasına imkan tanıyacak bilgiler vardır.

AYLIK MALİYET 26.4 MİLYAR

Taahhütnamede yer alan ’emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’yi hesaplamak da oldukca kolay. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2015 yılı öngörülen toplam emekli aylıklarının tutarı 158 milyar 601 milyon lira. Yani aylık yaklaşık toplam 13 milyar 216 milyon lira emekli maaşı ödeniyor. Kılıçdaroğlu, iki maaş ikramiye vaadinde bulundu. Bunun da toplam tutarı 26 milyar 432 milyon lira. Bu rakam üzerinden doğan binde 9.48’lik Damga Vergisi’nin tutarı da 250 milyon 575 bin 360 liradır. Ancak Damga Vergisi’nde 2015 yılı için Maliye tarafından belirlenen üst sınır 1 milyon 702 bin 138 liradır. Özetle Kılıçdaroğlu’nun 50 lira noter masrafı ödeyerek iktidar hayali kurduğu ‘taahhütname’ için 1.7 milyon liralık Damga Vergisi’ni de ödemesi gerekiyor.

Bir dönem Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanlığı yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun damga vergisini ödeyip ödemediğini açıklaması gerekmektedir. Eğer damga vergisini ödememiş ise vatandaş bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu demez mi?

Yeni Akit

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz