Steve Jobs'un dünyayı değiştiren buluş olarak tanıttığı ilk iPhone modelinin piyasaya sunulmasının üstünden tam 8 yıl geçti. 29 Haziran 2007 tarihinde satışa sunulan iPhone 1’in üzerinden tam 8 yıl geçti, fakat iPhone hayatımızın önemli bir yerinde yer almaktan vazgeçmedi.

Steve Jobs’un dünyayı değiştiren buluş olarak tanıttığı ilk iPhone modelinin piyasaya sunulmasının üstünden tam 8 yıl geçti. 29 Haziran 2007 tarihinde satışa sunulan iPhone 1’in üzerinden tam 8 yıl geçti, fakat iPhone hayatımızın önemli bir yerinde yer almaktan vazgeçmedi.

Nokia’nın hala telefon pazarında lider olduğu ve akıllı telefonun tanımının renkli ekranlı telefondan öteye gitmediği dönemde piyasaya sürülen iPhone, en sonuncusu da Nokia olmak üzere dönemin yok satan pek çok markasını tarihe gömdü. Kapasitif ekrana sahip ilk telefon olarak duyurulan iPhone 1, kullanıcılara eğlenceli bir dünya vaat ediyordu. 3.5 inç ekran boyutuna sahip olan ilk iPhone’un özellikleri kullanıcının telefonla iç içe olmasını sağlıyordu.

iPhone OS adı verilen işletim sistemi dönemin favori işletim sistemleri Windows Mobile ve Symbian’a göre pek çok yenilik içeriyordu. iPod, iTunes, Safari gibi çeşitli uygulamaları içinde barındıran bu işletim sistemi oldukça sınırlı bir yapıda olsa da zamanla gelişti ve iOS adında dev bir yapıya büründü. Sürükle-bırak temalı bu işletim sistemi o dönem kullanıcılar tarafından bir hayli sevildi.

3.5 inçlik ve 320 x 480 piksel çözünürlükte bir TFT LCD ekrana sahip olan iPhone’un tek çekirdekli ARM 11 işlemcisi zamanının üstünde bir performans sergiliyordu. 128 MB RAM ve 4 GB, 8 GB ve 16 GB depolama alanı sunan iPhone’un zamanına göre yüksek bir depolama alanına sahip olduğunu söylemek mümkün. (2007’de 512 MB RAM’li bilgisayarların peynir ekmek gibi sattığını hatırlatalım.) Kamera bazında çok fazla birşey sunmayan iPhone’da ön kamera yer almazken, arka kamerası da 2 megapiksel çözünürlüğe sahipti.

Oldukça yüksek bir satış rakamı yakalayan ilk nesil iPhone’dan sonra üstüne devamlı bir yenilik katan Apple’ın eski CEO’su Steve Jobs’ın vefatından sonra Apple’ın eskisi kadar devrim niteliğinde bir yenilik üretemediğini biliyoruz. Fakat bu olay Apple’ın en çok konuşulan ve en çok satan markalardan biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İlk iPhone’dan beri tasarım çizgisi pek değişmeyen ve ortasında yer alan “Home” tuşuyla özdeşleşen Apple’ı yeniliklerle görmeye devam edeceğiz.

Ajanslar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz