İngiltere Genel Sekreteri Amber Rudd, Facebook Inc’in WhatsApp mesajlaşma sisteminin şifrelemesini güvenlik servislerine açması gerektiğini söyledi ve çevrimiçi şirketlerin teröristle mücadelede hükümetle birlikte ortak çalışması gerektiğini söyledi.

Gazeteler, geçtiğimiz hafta Londra’da dört kişiyi öldüren Halid Masood’un WhatsApp’u saldırıya başlamadan kısa süre önce kullandığını açıkladıktan sonra Rudd, şirketin terörle mücadelede yardımcı olmak için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini belirtti.

Rudd, BBC’nin Pazar günü “wAndrew Marr Sho” a yaptığı açıklamada, WhatsApp şifreli mesajların açılamamasını ”tamamen kabul edilemez” diye değerlendirdi. “İstihbarat servislerimizin WhatsApp gibi şifreli hizmetlere girme yeteneğine sahip olmasını sağlamalıyız.”
Saldırıdan bu yana, hükümet bakanları nefret mesajlarının yayılmasını durdurmak için yetersiz adımlar attığı için çevrimiçi şirketleri fırçaladı. Sunday Telegraph’da yazan Rudd, internetin “şiddeti teşvik edici ve ilham veren ve aşırılıkçı ideolojiyi yaygınlaştıran bir kanal olarak hizmet ettiğini” söyledi.

Rudd, internet şirketlerinden yöneticilere bu hafta bir toplantı yapılmasını istediğini söyledi.

Sky’ın “Pazar günü Sophy Ridge” adlı programında Rudd, “Bir dakikadan daha fazla keyif alacaklar” dedi.

Facebook WhatsApp‘u 2014 yılında 22 milyar $ karşılığında satın aldı. Whatsapp sözcüsü “Londra’daki bu hafta başındaki saldırıdan dolayı dehşete düştük ve soruşturma devam ederken kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapıyoruz” dedi.

Şifreleme Savaşı

Hükümetler ve güvenlik ajansları yeni teknolojiye ayak uydurmak için yokuş yukarı bir mücadele ile karşı karşıyalar ve FBI, veri edinmek için iPhone’ların kilidini açmayı başardı ancak mesajlaşma araçlarını kırmak daha zor.

WhatsApp Şifreleme, yalnızca özel bir anahtarla açılabilen patentli bir kodu kullanarak verileri şifreler. Nisan 2016’da WhatsApp kullanıcılarına varsayılan olarak şifreleme ve fotoğraf, telefon görüşmeleri ve grup sohbetleri dahil olmak üzere tüm mesajlaşma servisleri için anahtarları kontrol etmeye başladı. Apple Inc., yaklaşık beş yıl önce iMessage platformu ve FaceTime video servisi için uçtan uca şifreleme sağlamaya başladı.

WhatsApp kurucu ortaklarından Jan Koum ve Brian Acton geçen yıl şifreleme hizmetini başlattıktan sonra bir blog yazısında, “Bir mesaj gönderdiğinizde, okuyabilen tek kişi bu mesajı gönderdiğiniz kişi veya grup sohbetidir” diye yazdılar.  “Kimse mesajı göremez. Siber suçlular, Bilgisayar korsanları, Baskın rejimler ve hatta biz bile. ”

Bazı hükümetler, veri edinme girişimlerinde aşırı tedbirler almışlardır. Şirket, ceza davasında bulunan iddia edilen uyuşturucu satıcıları arasındaki iletişimi hükümet tarafından görmeyi reddetmesinin ardından, Aralık 2015’te Brezilya’da geçici olarak engellendi.

Bununla birlikte, teknoloji şirketleri, hükümetlerin veri edinme girişimleri karşısında birleşik bir cephe sundular.

Telegraph yorumunda Rudd şunları yazdı: “Sosyal medya şirketlerinden Google, Twitter,  Facebook ve  Telegram, WordPress ve Justpaste gibi küçük platformlar dahil olmak üzere yardımlarına ihtiyacımız var. Onların, platformlarının terör kötüye kullanımıyla mücadelede daha aktif ve öncü bir rol almalarını istiyoruz. “

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz