YENİ BALIK TÜRÜ ŞAŞIRTIYOR

Avustralya yakınlarındaki Pasifik Okyanusu’ndaki Büyük Bariyer Reef’de yüzen ve birçok ev akvaryumunda bulunabilen küçük bir balık içeren inanılmaz yeni bir keşif tıptaki atılımlara yol açabilir. Fang blenny olarak bilinen balık, düşmanlarını yavaşlatmak için eroin veya opioidlere benzer bir madde ile yırtıcıları enjekte ederek etkisiz hale getiren bir savunma mekanizmasına sahiptir.

Bu, bağımlılık ve aşırı doz riski ile karşı karşıya olan opioidlere alternatif olarak yeni ağrı kesici türlerinin gelişmesine neden olabilecek büyüleyici bir bulgudur. Bilim adamları piyasada böyle bir ilaç bulunmadan önce çok daha fazla çalışma ve test yapmaları gerekecek, ancak potansiyel olarak opioid salgınına çözüm bulma yönünde atılmış büyük bir adım.

Fang blennies, resiflerin yakınında bulunan alt besleyicidir. Resiflere dayanan birçok türde olduğu gibi iklim değişikliği de büyük bir tehdittir. Bilim adamları, insanlığa yardımcı olabilecek türler küresel ısınma ve çevre üzerindeki etkileri konusunda iyi bir neden olduğunu söylüyor.

Cell Press’in tam bildirisi aşağıdadır.

Fang blennies, büyük dişleri olan küçük balıktır. Özellikle, alt çenesinden çıkıntı yapan iki büyük köpek dişleri var.

Araştırmacılar, Current Biology’de 30 Mart’ta çıkan araştırmada, Blenny’nin balık zehri, olasılıkla blennies tarafından ısırılan orfoz balıkları gibi avcı avcılarda kan basıncında ani bir düşüşe neden oldu.

Araştırmacılar ekstrakte edilen fang blenny zehirinin proteomik bir analizini yaptıklarında, üç zehir bileşeni bulmuşlardı: Koni salyangoz zehiri, akreplerden bir lipaz benzeri bir nöropeptid ve bir opioid peptid.

Ve şaşırtıcı bir şekilde, blenny zehirini laboratuvar farelerine enjekte edince, fareler herhangi bir ağrı belirtisi göstermedi.

Queensland Üniversitesi’nden ortak yazar Bryan Fry, “Farelerde ağrısız olan fang blenny zehiri oldukça sürpriz oldu” diyor. “Zehirli sırt dikenli balıklar acil ve kör edici ağrı üretir.” diye ekledi.

Casewell, “Bu mütevazi küçük balıkların gerçekten gelişmiş bir zehir sistemi var ve bu zehir sistemi, balıkları ve toplumdaki diğer hayvanlar üzerinde büyük etkiye sahip” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz