Teknolojinin son derece hızlı gelişmesi sonucu hemen hemen her gün hayatımıza yeni icatlar kazandırılıyor. Teknolojik gelişmelerden nasibini alan bir cihaz ise telefonlarımız. Hatta telefonlar teknoloji ile paralel olarak müthiş bir hızla gelişiyor. Alexander Graham Bell tarafından 1876 yılında telefonun keşfedilmesinden itibaren hayatımızda yerini alan bu cihaz, ilk zamanlar çok kısıtlı kullanım alanına sahipken şimdilerde her insanın cebinde bulunan ve insanların ayrılmaz bir parçası olan bir cihaz haline geldi.

İlk zamanlar evlerde, iş yerlerinde kullanılan telefonlar zaman içerisinde taşınabilir halde kullanılmaya başlandı. İşte bu aşamadan sonra da bu cihaz, insanların ceplerinde taşıyarak kullanabilecek olmalarından dolayı cep telefonu ismini aldı. Önceleri tuşlu olarak kullandığımız cep telefonlarımız ise şimdilerde dokunmatik ekranlı telefonlar haline geldi. Ayrıca günümüzde artık cep telefonları sadece iletişim amacıyla kullanılmaktan çıktı ve hayatımızı kolaylaştıran birçok işlemi gerçekleştirebildiğimiz bir cihaz olarak varlığını sürdürmeye başladı. Günümüz teknolojisiyle beraber akıllı telefon olarak adlandırdığımız dokunmatik ekranlı telefonlarımızın ilk kez ortaya çıkması ise Apple tarafından 2007 yılında ilk dokunmatik ekranlı telefonun tanıtılmasıyla olmuştur.

Ancak dünya üzerindeki ilk dokunmatik ekranlı telefonlar şu anda kullandığımız akıllı telefonlar değildir. Bir bilgisayar yazılım şirketi olarak kurulan Apple şirketi 1980’li yıllarda birçok yeni teknoloji üzerinde çalışmış ve birçok prototip geliştirmiştir. Bilgisayar dünyasına Macintosh gibi bir ürünü kazandıran Apple şirketinin hazırlamış olduğu bu prototiplerin birçoğu üretime geçirilmemiş ve rafa kaldırılmıştır. Tabi ki bu ptototiplerin piyasaya sürülememesinde, Apple şirketinin kurucularından olan ve yeni teknolojiler deneyerek birçok yeni ürün ortaya çıkarmaya çalışan Steve Jobs’un şirketten uzaklaştırılmasının da payı büyüktür. Apple şirketinin 1980’li yıllarda prototip olarak hazırladığı ancak söylediğimiz nedenden dolayı piyasaya sürülemeyen birçok model günümüzde ortaya çıkmaktadır. Geliştirilen bu prototipler arasında sunucu modelleri, 3G antenli Macbook gibi birçok değişik cihaz bulunmaktadır. Yine bu prototiplerin arasında en dikkat çeken ürünlerden birisi de dokunmatik ekranlı telefondur. 1983 yılında Apple tarafından geliştirilen bu ürünü dünya üzerindeki ilk dokunmatik ekranlı telefon olma özelliğini taşıyor. Hartmur Esslinger tarafından tasarımı yapılan bu telefon sabit telefon üzerinde dokunmatik ekran deneyimi yaşamamıza imkân verecek bir cihaz olarak kurgulanmış. Rezistif ekran kullanılarak tasarlanan bu telefon üzerinde ayrıca bir de dokunmatik ekranda kullanılacak Stylus kalem bulunmakta.  Ancak Apple şirketi tarafından o yıllarda bu cihaz piyasaya sürmek için uygun bulunmamış ve proje rafa kaldırılmış. Tüm bu anlattıklarım ışığında Apple şirketinin aslında uzun yıllardır dokunmatik ekranlı telefon üzerinde çalışmaları bulunduğu sonucuna varabiliriz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu tasarımlar üretime geçmemiş.

Yukarıda bahsettiğim gibi Steve Jobs kendi kurduğu şirketten 1985 yılında tabir caizse kovulmuştur. Bu olaydan sonra ise NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1997 yılına gelindiğinde ise NeXT şirketinin Apple tarafından satın alınmasıyla birlikte Steve Jobs, Apple’a geri dönmüş oldu.  Kanaatimce şirket tarafından birçok yenilik ve değişikliğin piyasaya sunulmasında en büyük pay sahibi olan Steve Jobs’un şirkete dönmesiyle birlikte şirket içerisinde dokunmatik ekranlı telefona yönelik çalışmalar hız kazandı. Bu aşamadan sonra da ilk dokunmatik ekranlı cep telefonu ortaya çıktı. Tüm bu anlattıklarım ışığında, Steve Jobs tarafından 2007 yılında dünyaya tanıtılan ilk dokunmatik ekranlı telefon olan İphone’un teknolojik altyapısının ise 1980’li yıllarda atıldığını söylemek yanlış olmaz. O zamanlar çeşitli nedenlerle piyasaya sürülemeyen dokunmatik ekran teknolojisi bugünlerde Apple şirketinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girmesinde en önemli pay sahibi olarak görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz