Cep telefonlarının şaşırtan bir hızla gelişmelerini hepimiz yakından takip ediyoruz. Artık günümüzde hemen her yıl akıllı telefon üreticileri yeni telefon modellerinin ve bu modellerin sahip olduğu yeni teknolojilerinin tanıtımını yapıyor. Son dönemde akıllı telefon üreticileri arasında rekabet konusu olan özellik ise parmak izi teknolojisi. Bu nedenle de yazımda sizlere kısa süre önce tanıtımları yapılan ve parmak izi teknolojisini telefonlarında kullanan Apple İphone 6 ile Huawei Mate 7 arasında bir karşılaştırma yapacağım.

Telefonları karşılaştırırken ilk olarak bakacağımız özelliklerden birisi ekran genişliğidir. İphone 6, 4,7 inç ekran boyutuna sahipken Huawei Ascend Mate 7, 6 inçlik oldukça geniş bir ekran boyutuyla karşımıza çıkıyor. Ayrıca İphone 6, 6,9mm kalınlığa sahip iken Huawei Ascend Mate 7, 7,9 mm kalınlığa sahip. Bu nedenle de Apple’ın ürettiği en ince telefon olan İphone 6, bu özelliği ile Huawei Ascend Mate 7’nin önüne geçiyor.

Karşılaştırma yaptığımız bu iki telefonun ekran özelliklerine gelecek olursak Huawei Ascend Mate 7, 1080p çözünürlüğe ve 368 ppi piksel yoğunluğuna sahip bir ekran ile karşımıza çıkarken İphone 6, 1334×750 çözünürlüğe ve 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekranı ile satışa sunuluyor. Kâğıt üzerinde ekranlar arasında görünen bu farklılık ise gerçek kullanımda ortaya çıkmıyor. Ancak Huawei Ascend Mate 7’de full HD IPS LCD ekran kullanılırken İphone 6’da  yerine AMOLED ekran kullanıldığı için bu ekran üzerinde parlak renkler son derece canlı görünüyor. Ancak ekran özellikleri konusunda her iki telefonun da birbirine üstünlük sağlayamadığını söyleyebilirim.

Gelelim günümüzde artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen telefondan fotoğraf çekmemize imkân sağlayan kameraların özelliklerine. İPhone 6’da bulunan 8 megapiksellik kamera, daha hızlı otomatik odaklanma ve yazılımsal görsel dengeleme özellikleri ile ön plana çıkıyor. Ayrıca bu telefondaki kamera ile 30 veya 60fps ile 1080p video kaydedebiliyorsunuz. Yine 240fps kayıt yeteneğini bünyesinde barındıran bu kamera sayesinde ağır-çekim videolar oluşturabiliyorsunuz. Buna karşılık Huawei Ascend Mate 7’de bulunan 13 megapiksellik kamera ile karşımıza çıkıyor. Ascend Mate 7 henüz ülkemizde satışa sunulmadığı için kamera kalitesi hakkında yorum yapamıyorum.

Telefonlar arasında bir diğer farklılık ise işletim sistemlerinde göze çarpıyor. İphone 6’da Apple’ın yeni 64-bit A8 işlemcisi kullanılıyor. Çift çekirdekli olan bu işlemcinin hızı ise 1.4 GHz olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca İphone 6 içerisinde kullanılan RAM yine 1 GB. Huawei Ascend Mate 7 ise Huawei şirketinin son ürünü olan sekiz çekirdekli Kirin 925 işletim sistemini kullanıyor. Bu işletim sistemi içerisinde dört adet 1.8 GHz Cortex-A15, dört adet de 1.3 GHz Cortex-A7 çekirdek bulunmakta ve bu işlemciye Mali-T628 GPU eşlik etmekte. Huawei Ascend Mate 7’nin 16 GB depolama alanına sahip modeli 2 GB RAM ile desteklenmektedir ayrıca 32 GB alan sunan model içinde 3 GB RAM bulundurmaktadır

Huawei Ascend Mate 7’nin en göze çarpan yeniliği ise telefonun arkasında bulunan parmak izi tarayıcısı. Bir saniyeden kısa bir sürede parmağınızı tarayabilen bu tarayıcı sayesinde Huawei Ascend Mate 7, Apple İphone 6’yı bile geride bırakmış görünüyor. Zaten telefonun tanıtım reklamlarında da parmak izi tarayıcısının Samsung Galaxy S5 ve İphone 6’dan üstün özelliklere sahip olduğuna vurgu yapılıyor.

Yine Huawei Ascend Mate 7’nin öne çıkan bir diğer özelliği ise 4100 mAh bataryaya sahip olması. Şirket tanıtımlarında bu bataryanın iki güne yakın kullanım sağlayacağı ifade edildi. Ancak kullanımda bu orana ulaşıp ulaşılmayacağını bu telefonun ülkemizde satışa çıkmasından sonra öğrenebiliriz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz