Facebook Yeniliklere Doymuyor!

Sosyal medya devi Facebook, bağış toplama aracını genişletti, şimdi kullanıcılar, kendileri, arkadaşları ve kişileri ya da Facebook’ta olmayan kişiler için para toplamak için kişisel bağış toplama sayfaları oluşturmalarına izin veriyor. Daha önce, kullanıcılar platformda yalnızca kayıtlı bir sivil toplum kuruluşu için para toplayabiliyordu.
Bu özellik henüz mevcut değil, ancak önümüzdeki bir kaç hafta sonra 18 yaşın üzerindeki kullanıcılara sunulacak ve “kişisel bağış toplama aracı” olarak adlandırılacak. Bağış toplama aracı, eğitim, tıbbi, evcil hayvanlar, krizlerden kurtulma, acil durumlar veya cenazeler kategorisilerini barındıracak.

Fakat toplumsal iyiliğe sadık kalmak için, yeni kişisel bağış toplama aracı sadece eğitim (dersler ve kitaplar gibi), medikal (prosedürler ve muamele gibi), evcil hayvan tıbbı, krizden kurtulma (doğal afetler gibi), kişisel acil durumlar (ev yangınları gibi) olmak üzere altı kategori bulunuyor. Ancak ürün yayıldıkça Facebook, daha fazla kategori içerecek ve onları zaman içinde geliştirmeyi düşünüyor.

Facebook’un Sosyal Gelecek Sorumlu Başkan Yardımcısı Naomi Gleit, “Kişisel nedenlerle bağış toplamaya çalışanları desteklemek istiyoruz” dedi. “Geçmişte platformumuzu kullanan kişileri araştırdık ve kullanıcılarımız bize bunu istediklerini söyledi.”

Gleit’e göre, Facebook’daki kar amacı gütmeyenler için zaten bağış toplayan kullanıcıların yüzde 56’sı arkadaşlarına ve ailesine bağış istediklerini söyledi.

”Açıkçası, her ikisine de bir ihtiyaç var ve bu bizim sunmak istediğimiz bir şey” dedi.

Fundraisers Düğmesi Eklenecek

Ürün, önümüzdeki birkaç hafta içinde, en az 18 yaşında olan ABD kullanıcılarına yavaş yavaş başlayacak. Kullanıma sunulduğunda, News Feed’in üst kısmındaki menüyü seçebilir ve bağış toplama merkezine götürecek olan “Fundraisers” düğmesine dokunabilirsiniz. “Keşfet” bölümü, yeni ve popüler bağış toplama kuruluşları hakkında bilgi verirken “Yönet” sekmesi, arkadaşlarınızın sizi daha önce davet ettikleri bağış toplama sunucularını takip etmenizi sağlayacak.

Şirket kişisel bağış kuruluşlarına ek olarak, Perşembe günü, doğrulanan sayfaların verimi artırmak için Facebook Lives‘a Bağış düğmesi ekleyebileceğini açıkladı. Tom Hanks, Alec Baldwin, Tina Fey ve diğer ünlüler, ACLU’yu(Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği) Cuma günü desteklemek için bir “Live-A-Thon” adıyla Facebook’a katılacaklar.

Bir bağış toplama aracı oluşturmak için, sorulacak ilk soru şudur: “Siz kim için para bağışı istiyorsunuz”? Tüm araçların işlevlerini tek bir akışa dahil eden, Facebook’ta, kar amacı gütmeyenlerde, kendinizde veya “Facebook’ta olmayan birisi veya bir şey” (bir evcil hayvan veya küçük bir çocuk gibi) bir arkadaşınızı seçebileceksiniz.

Güncelleme Test Aşamasında

Şu anda, Facebook’un tüm bağış toplama görevlilerinin politikalarını ve topluluk standartlarını karşılamasını sağladığı 24 saatlik bir inceleme süreci için önce tüm kişisel bağış toplama araçlarının sunulması gerekiyor. Bu işlemin bir otomasyonu var, ancak asıl personel tarafından yönetiliyor.

Gleit, “Tutarlı bir şekilde başlıyoruz, bağış toplama görevlilerinin yüksek kalitede olmasını, kategorileri karşılamalarını, bağış toplama politikalarını karşılamalarını ve meşru olmalarını istiyoruz” dedi.

Facebook’un kendi araştırma ve anketleri, kullanıcıların kişisel fidyecilerdeki her şeyin iyi bir sebep olduğundan emin olarak bu ilave aşamayı takdir ettiklerini gösterdi.


Bir bağış toplama birimi onaylandıktan sonra kullanıcılar, bir kapak fotoğrafı, kişinin para alanını gösteren bir “fayda sağlayan kart”, gerçek zamanlı olarak ne kadar paranın gündeme geldiğine, bağış toplama görevinin ardındaki hikayeye göre doldurduğu “termometre” ve Yaratıcı hakkında bilgi yer alma sırasına gelinecek. Her şey Facebook’ta olduğundan, sayfadaki ziyaretçiler, daha fazla bilgi edinmek ve bağış toplama aracının güvenilirliğini hissetmek için yaratıcı ve bağış alan kişinin profillerini tıklayıp kontrol etmek isteyebilir.

Kişisel bağış toplama görevlilerinin örnekleri arasında, ”prematüre bebeğinin tıbbi faturaları için para toplayan bir aile” ,” bir anaokulu sınıfı için kitap topluyor olan kişiler gibi” profiller içeriyor.

Gleit, “Bunlar belirli sivil toplum kuruluşları değil, önemli, kritik mali gereksinimlerdir ve bunun için destek toplama olanağı sağlamak istiyoruz” dedi.

Bağış yapmak için kullanıcılar Facebook’un mevcut ödeme platformu altyapısıyla ödeme yapabilecekler.

Kişisel bağış topluluklarını tasarlamak ve işlevlerini yerine getirmelerinin en iyi yolunu bulmak için Facebook, bağış toplama aracıları hazırlayan, bağış toplama görevlilerinin lehtarına ya da hikayelerini dinlemek üzere onlara bağışlayan onlarca kişiye seslendi.
Facebook’daki ürün tasarımcısı Nick Inzucchi “Temel olarak cehalet konusundan başlayarak, tasarım için tekrar eden bir yaklaşım düşünüyoruz” dedi. “Doğru cevabı bilmediğimizi, dışarı çıktığımızı ve insanlarla konuştuğumuzu, onların ihtiyaçlarını dinleyip onları bu noktadan cevap verebileceğiize inanıyoruz” dedi.

“Kickstarter’ı kurmaya çalışmıyoruz”

Gleit, bu araç kesinlikle GoFundMe, Indiegogo ve Kickstarter gibi crowdfunding sitelerine rakip bir oyuncu gibi gözükse de, fon yaratıcıların tamamlayıcı bir araç olması gerektiğini ve daha fazla insanın daha fazla para vermesine olanak tanıdığını söyledi.

Gleit, “Kickstarter‘ı kurmaya çalışmıyoruz” dedi. “Eğer bir başlangıç yapmaya ya da bir filme çekmeye çalışıyorsanız, bu gerçekten kişisel, kritik mali ihtiyaçlara odaklanmış durumda … Verimli olduğunu düşünüyorum, bu yüzden burada fidan yetiştirdiğimizi hissediyoruz.”

2016 yılında, Facebook fon yaratanlar 750.000’den fazla kar amacı gütmeyen kuruluş için milyonlarca dolar kazandılar. Geçen Kasım ayında Giving Tuesday için bağış toplama ekipleri 6.79 milyon dolar kazandı. Ekip, bugünkü duyuruların, insanların önem verdikleri konular etrafında seferber olmalarına yardımcı olma misyonunu ilerletebileceğini umuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz