Facebook daha önce de sisteminde açık bulup ta bu açığı bildirenlere kucak dolusu paralar vermişti. Hatta bunların arasında bir Türk genci de vardı. Geçtiğimiz günlerde Whatsapp’ın ardından Oculus Rift’i de bünyesine katan Facebook Oculus Rift’in yazılımında açık bulanları zengin etmeye devam edecek.

Habere göre eğer elinizdeki Oculus Rift’te bir bug yani yazılım açığı bulursanız Facebook size en az 500 dolar ödeme yapacak. Tabi bu fiyat binlerce dolara da çıkabilir. Öyle ki geçtiğimiz yıl Facebook’ta açık bulan İlyas Orak 9 bin 450 doları kapmıştı. Bu fiyatı siz de alabilirsiniz. İlyas Orak’ın daha önce bu şekilde açık bulma konusunda bazı farklı çalışmalarının olduğunu da biliyoruz. Bu durum aslında bize “hacker” kavramının doğru bir şekilde kullanılması halinde ne denli gelir getirecek bir meslek olduğunu da gösteriyor. Eğer bilgilerinizi kötü amaçlı kullanmaz, bu şekilde firmaların, sistemlerin açıklarını bulmak ve bu açıkların kapatılmasını yönelik çalışmalara yön vermek için kullanırsanız, hem daha faydalı, hem de gelir elde eden bir yapıda olabilirsiniz.

Oculus Rift’i satın alanan Facebook sistem üzerinden belirttiğiniz buglara erişebilecek. Eğer verdiğiniz bilgi doğruysa ödül olarak parayı alabileceksiniz. Ama bu o kadar kolay olmayacağa benziyor. Çükü Oculus Rift sahipleri yazılımına oldukça güveniyor. Hatta söylentilere göre Facebook varını yoğunu bu yazılıma yatırmış. Böyle bir çalışmada bug bulabileceğinizi zannetmiyoruz ama siz yine de şansınızı deneyin.

Bu durum diğer benzeri şirketlerin de bu şekilde uygulamalara gitmesine neden oldu. Yakın zaman içerisinde benzeri yöntemlere başvuran bazı farklı teknoloji şirketleri de bulunmakta. Kısa süre içerisinde bu şekilde farklı firmalarda ki benzeri uygulamaları da sizlere sunmak için gayret göstereceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz