Elektrikli aletleri kullanmayanımız var mı? Ya da bir adim öncesine gidelim, elektrik kullanmayan var mı? Günümüzde örnekleri var aslında. Balta girmemiş amazon ormanlarında yasamıyorsanız, elektrik kullanıyorsunuz demektir.

Örneklerle konumuzu pekiştirelim. Evde otururken karanlık bir odada bulunmayı ister misiniz? Yiyeceklerinizi saklayabileceğiniz buzdolabının olmaması nasıldır? Ya da çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, kombi vs. olmadan hayat nasıl olur sizce? Çok iyi olmaz emin olabilirsiniz. Üstelik teknolojinin gelişmesiyle, hayatimizin parçası olan aletlerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Örneğin elektrikli bisikletler. Ne kadar faydalılar değil mi?  Çünkü artik elektrikli aletler bir ihtiyaç haline geldi. Hatta hayatımızın olmazsa olmazları oldular. Yani elektrikli aletler olmadan asla rahat yasayamayız. Çünkü dünyanın şu durumdaki şartları, bize elekliksiz hayati unutturdu. Şöyle ki bazen elektrikler kesildiğinde, kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Hele bu süre uzarsa daha da can sıkıcı bir hal alır. Buzdolabındaki yiyecekleriniz bozulur, televizyon ya da radyo açamazsınız, Bilgisayar olmaz, internet olmaz, karanlıkta oturmak zorunda kalırsınız, telefonlarınızın şarjı biter, iletişiminiz kopar vs. Bu listeyi daha da uzatabilmemiz mümkün. Ya evde elektrikli bir cihaza bağlı yaşayan bir hastanız varsa? Elektrik, insan yaşamında en önemli faktörlerden biri.  Elektrik olmazsa ısınamayız bile.

Görüldüğü üzere elektrikli aletler olmadan hayat çok zorlaşır. Çünkü elektriksiz yaşamayı bilmiyoruz. Eskiden nasıl yaparlarmış, çoğumuz şahit olamadık. Çok zor olacağı belli. Çünkü günlük ihtiyaçlarımızın yüzde 50’sinden fazlasını elektrikle çalışan aletlerle karşılıyoruz. Elektrikli aletler olmadan asla olmaz. Düşünün ki artik elektrikle çalışan arabalar bile yollarda bizlere göz kırpmaya başladı. Henüz hala araştırma ve geliştirme çalışmaları ile verimli sonuçlar elde edilmeye çalışılıyor, ama olsun. Önümüzdeki yıllarda petrol şirketleri bu durumdan pek hoşnut olmasa da elektrikli arabaları daha fazla görebiliriz.

Akşamları eve yorgun argın geldiniz. Sıcak bir duş almak istediniz. Gayet normal hepimizin yaptığı ilk işlerden biri bu. Sonra yemek yediniz. Ardından sıcak bir kahve içmek istediniz. Kahvenizle birlikte televizyonun karşısında en sevdiğiniz belgeseli izleyeceksiniz. Ya da çok önemli bir maç ve haftalardır bekliyorsunuz. Ama elektrik yok. Tam da bahsetmek istediğim şey bu aslında. Elektriğin olduğunu, yıllardır kullanıldığını bildiğimiz için bu durum bize oldukça ters geliyor. Çünkü elektriğin faydalarını görmüş insanlar olarak, aksini yaşamak oldukça zor gelir. Ama elektrik diye bir şeyin varlığından haberdar olmasaydık ya da icat edilmemiş olsaydı, o zaman az önceki bahsettiğim şeylerin eksikliğini anlamayacaktık bile. Ama maalesef dünya böyle değil. Elektrikle çalışan aletler olmasa dünya çok kötü bir hale gelir. Çünkü her şeyi onlar yapıyorlar. Yollar aydınlanamaz, televizyon olmaz, iletişim olmaz. Üstelik teknoloji de olmayacağından asla gelişme sağlanamaz. Sonra birilerinin sıfırdan başlayarak elektriği tekrar bulmalarını bekleriz. Komik gelebilir ama gerçek bu. Çünkü elektrik kullanan aletler sayesinde uygarlık kendini sürekli geliştirdi. Ülkeler kendilerini daha da geliştirdiler.

Belki de elektrikli aletlerin bu kadar hayatımızın içinde olduğunu daha önce hiç düşünmediniz. Umarım bu anlattıklarım sizi biraz da olsa düşünmeye sevk eder. Çünkü evimizde kullandığımız basit tıraş makinesinin bile harika faydaları var. Bir o kadar da önemli bir geçmişi var. Hangi aşamalardan o pratik hale geldiğini bir düşünün. Abarttığımı düşünebilirsiniz. Ama en basit şeylerin ne kadar önemli olduğunu bazen unutuyoruz. Elektrikli aletler sayesinde siz bu yazıyı okuyabiliyorsunuz. Belki de binlerce kişi aynı şekilde sizinle ortak noktada buluşabilecek. Kısacası, elektrikli aletler olmadan, hayat çok zor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz